DSC 0064444444444444444

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, служио је у недељу 26. августа Свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца у Нишу.

У својој беседи Владика је појаснио верном народу причу из Јеванђеља по Матеју о човеку који је засадио виноград, односно о Господу који нама даје на старање читав овај свет, а ми одговарамо неблагодарношћу.

„Али Господ не узвраћа насиљем на нашу неблагодарност, већ узвраћа љубављу као што мајка или отац узвраћају својој деци… Свака наша реч, свака мисао, свако наше дело треба да буде испуњено благодарношћу Богу. И Света Литургија на грчком се каже „свештено благодарење“ и ми на Светој Литургији благодаримо Богу за све што је учинио и чини за нас – и створио овај свет и дао нама живот и даје нам свакога добра свакога дана. Зато свакога дана треба да благодаримо Богу да не бисмо прошли као зли виноградари који су на Божју љубав одговорили злом.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



У току Свете Литургије, Епископ је у чин ђакона рукоположио г. Николу Милића. По завршетку је уследила трпеза љубави, а потом концерт камерног састава за традиционалну музику „Савинија“ из Београда.

{oziogallery 1773}

Храм Преноса моштијуСветог оца Николаја у Нишу изграђен је на месту на коме се још пре 1204. године налазио храм Светог великомученика Прокопија, где су се налазиле мошти овог светитеља све до XIV века када су пренете у данашње Прокупље.Остаци овог храма и данас су видљиви, унутар и око параклиса Преображења Господњег у храмовној порти. У седамнаестом веку је храм посвећен Светом Николају Мирликијском чудотворцу, али бива рушен и обнављан, претваран у џамију и опет након ослобођења враћен у православну цркву.Храм је у потпуности обновљен и проширен крајем ХХ века, када је у многоме изгубљен његов првобитни изглед.