икона 1

Братство храма Светог Николаја Мирликијског у Нишу дочекало је, на Духовски уторак чудотворну мироточиву икону - Одигитрија Бајталска. Икона је копија иконе Богородице са Христом коју је насликао апостол и јеванђелист Лука. Претпоставља се да потиче из 18. века и имала је веома бурну историју. За радио Глас Православне Епархије нишке о овој икони је говорила сестра Лидија, која путује православним земљама као пратња ове светиње.

Икона је највероватније настала у 18. веку и налазила се у мушком манастиру у селу Бајтали,које се налази 200 километара северно од Одесе у Украјини. Године 1812. током турско-руског рата, Турци су манастир спалили до темеља и све монахе убили. Икона Богородице је чудом остала недодирнута огњем, окренута лицем према земљи. Не зна се тачно ко је икону склонио и сачувао. О њој се дуго времена ништа није знало.

После Октобарске револуције, најчувенији офтамолог Русије Владимир Петрович Филатов је дошао у посед иконе. Пошто је успешно оперисао тадашњег вођу СССР-а Јосифа Стаљина и спасио га од слепила, на питање шта жели као противуслугу, затражио је да се сагради црква у којој ће икона Одигитрија Бајталска моћи да задобије своје место. Тадашњи први човек велике Русије, комуниста, није могао да повуче обећање да ће урадити све што доктор Филатов тражи, па је направљен храм у Одеси, близу болнице у којој је чувени офтамолог радио. Родитељи чувеног офтамолога су били ктитори храма Светог Адријана и Наталије. Прелепа икона је добила свој дом. Међутим, није дуго боравила у њему. После смрти Стаљина, на власт у СССР-у је дошао Хрушчов који се хвалио да свештеника у овој комунистичкој земљи неће бити. Ноћ пре него што су булдожери и трактори дошли пред храм у Одеси, доктору Филатову се у сну јавила Мајка Божија и тражила да икону склони из храма. Он је послушао Богородицу и однео икону на своју клинику, и тако је икона по други пут избегла уништење јер је храм порушен до темеља а све иконе изнесене испред цркве и спаљене.

Године 2005. чудотворна икона је враћена у Бајтал, у женски манастир Рождество Богородице који је у изградњи. Била је потпуно црна, виделе су се само очи Мајке Божије. Стручњаци су покушавали на све начине да је рестаурирају, међутим нити су успели да схвате шта се са њом десило, ни један метод није био делотворан и вратили су је са речима да су потпуно беспомоћни. Икона је враћена у манастир где су испред ње служени акатисти, верни су се молили, тражили помоћ, певали јој песме. Мајка божија је осетила љубав верних, и почела је сама да обнавља икону, од доњег дела су полако почеле да се појављују боје – најпре црвена, па жута, па све остале. Тако је чудотворна икона Одигитрија Бајталска сама себе обновила, без додира људске руке, завршава своју причу сестра Лидија.

Од 2005. године икона је обишла многе земље делећи благодети које ова светиња дарује вернима, а забележено је да је 2012. године током боравка у Молдавији у манастиру Чуфлајнадомак Кишињева икона мироточила.

Нишки храм Светог Николаја Мирликијског биће јој дом недељу дана, до уторка, 05. јуна 2018. и народ ће моћи да се пред њом моли и тражи помоћ. Братство храма служиће свакодневно литургије и акатисте Пресветој Богородици.


икона 2