2. септембра у порти цркве Св. Тројице у Горњем Адровцу је обележена 139. годишњица Боја на Горњем Адровцу. Помен пострадалим борцима су служили протојереј страврофор Хаџи Љубиша Недељковић и протојереј Миомир Јевтић.

AdrovacБој код Горњег Адровца почео је 1. септембра и трајао је од 8 сати ујутру до касних вечерњих сати. У њему је око 17 часова погинуо пуковник Николај Николајевич Рајевски који је послужио Толстоју за лик Вронског у роману „Ана Карењина“. На месту где је погинуо подигнута је црква Св. Тројице, у народу позната као руска црква или црква љубави. При доласку у Србију са собом је повео 3000-5000 руских добровољаца. На моравском ратишту је погинуло око 9000 припадника српске војске, док су губици турске војске били преко 15.000.
Обележавање 139. годишњице Боја на Горњем Адровцу почело је у 9 часова светом литургијом у цркви Св. Тројице и поменом палим ратницима и пуковнику Н.Н.Рајевском. Венце на спомен обележје положили су: Војска Србије на челу са г-дином пуковником Звонком Стојковићем, општина Алексинац на челу са председником Ненадом Станковићем, Унија бораца, Друштво руско-српског пријатељства из Сурдулице, Савез удружења бораца рата 1990-1999. Републике Србије, Удружење руско-српског пријатељства из Прокупља „Александар Невски“, Друштво српско-руског пријатељства „Рајевски-Вронски“ из Алексинца, Коло српских сестара Ниш, делегација српских русофила, делегација српских ветерана и козака, Удружење бораца рата '99. из Ниша, Републичко друштво српско-руског пријатељства „Православље“ Крушевац, председник српских ветерана и атаман Руске Федерације за Јужну Србију Бранко Аврамовић, Удружење пензионера општине Алексинац и ОО ПУПС, ОО Покрет социјалиста, Клуб шетача и планинара „Синишиним стазама“ Алексинац и Организација резервних војних старешина Алексинац.
Након полагања венаца организован је културно-уметнички програм у организацији Алексиначке гимназије и етно групе „Сан“.
По завршетку програма, сви присутни могли су да уживају у дегустацији рибље чорбе.