krstenjejablanickoУ јабланичком намесништву на Свету и Велику Суботу обнављајући стародревну праксу, као у ранохришћанска времена крштено је преко двеста душа. У Бошњацу четрдесет од којих петнаестак Рома, у Лебану чију црквену општину покрива три свештеника где је и највише некрштених, сто педесет, у Медвеђи где су и раније практикована групна крштења четири, у прекопчеличкој парохији седам душа и у Сијаринској Бањи око десет.
Разлози великог броја некрштених су идеолошки, данас и материјални, зато су свештеници искористили обилазак кућа за време васкршњих водица да поуче народ о значају крштења као и Свете тајне брака. Где није било могуће да кум буде присутан свештеници су се побринули да га обезбеде, а који нису могли да приуште свећу или платно добили су их на дар од цркве.

По окончаном чину свештеници су поучили свој народ како од сад треба да живе будући удостојени узвишеног хришћанског звања, а онда су се сви заједно као деца, у духу зарадовали, свештеници констатујући велики број новопросвећених, а ови што су се, неки после шест деценија живота удостојили да буду просвећени и прибројани изабраном стаду, и што ће сутра на Васкрс моћи и да се причесте.

Више агенција и телевизија је пренело овај догађај, а позитивни коментари су нам дали снаге да наставимо са оваквим акцијама.



 

vencanjejablanickoПосле саборног крштења преко двеста душа на Велику Суботу, сада у Томину Недељу обавили смо бесплатно масовно венчање на нивоу јабланичког намесништва. У Бошњацу је венчано седамнаест, у Лебану дванаест, у Прекопчелици два и Медвеђи један пар, свега тридесет два пара. Ова акција је првенствено била намењена за старије брачне парове који су већ дуже у браку, а црквено су невенчани. Међу данашњим младенцима били су Живоја и Јолга који су четрдесет шест година у браку, док су Тројан и Наталија већ педесет две године у браку. Ова два пара су имала част да исеку прво парче свадбене торте. Нововенчани у Бошњацу су углавном из истоимене парохије, из села: Бошњаца, Пертата и Ћеновца. Организацију овог несвакидашњег догађаја помогло је Коло Српских сестара, Госпођа Драгица која је даривала поклоне од кристала, „Маја - пек“ са свадбеном тортом и пецивом и многи верници и мештани. Прелепом песмом и музиком даривао нас је уметнички састав „Невен из Лесковца“ као и група фрулаша. У предивној,  јаким емоцијама испуњеној атмосфери старији парови су евоцирали успомене на дане упознавања, а  парох бошњачки и Архијерејски намесник јабланички је млађе парове као и све присутне подсетио на кризу кроз коју пролази породица данас, суочена са егоизмом и самодовољношћу њених чланова због чега су многи бракови постали неодрживи и због чега многа деца пате, и упутио на хришћанско поимање брака са благословом Цркве. Овакав брак је велика част пред Богом и људима, али је и велика одговорност да се схвати као заједница  љубави према Богу, и међусобној, љубави која се схвата као служење где брачници угађају један другом, служе један другом на изграђивању заједнице. За такво схватање брака није касно ни у седамдесет другој години живота по колико броје најстарији супружници данас. И још више љубав као жртва која не зна за „планирање породице“ у данашњем смислу, него из које се рађају благословена деца па се васпитавају у хришћанском духу, а када постану свештеници, политичари, пољопривредници, радници или правници, можемо очекивати и квалитетније друштво. За сам крај сваки брачни пар је добио прелепу ружу из руку представнице онколошког удружења.