MSC 5
Христос Васкрсе!

У нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у недељу, 28. априла 2019. године у поноћ, почела је Пасхална јутарња служба коју је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, уз присуство верног народа, који је пре поноћи испунио Саборни храм у Нишу.
Након уношења Плаштанице у олтар и њеног полагања на Часну трпезу, отпочело је Пасхално богослужење.

Најпре су погашена сва светла у храму, сва кандила и свеће, осим централног кандила на Часној трпези. Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније позвао је народ речима: "Ходите примите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих".

На овај позив окупљени верници принели су своје свеће у славу Бога који је победио смрт, након чега је уследио Литијски Вход - најпре око храма, затим улицама Ниша и поново око Саборног храма, да би Преосвећени Владика пред затвореним дверима храма, најпре прочитао Јевађеље, а затим Часним Крстом и отворио врата храма. Овим је отпочело Пасхално Јутрење.

Након појања Пасхалних стихира, за време којих су на целивање верницима изнети Крст, Свето Јеванђеље и икона Васкрсења, Преосвећени Владика прочитао је Пасхално слово Светог Јована Златоустог.

Појањем Васкршњег тропара и читањем Пасхалних стихова отпочела је Света Васкршња Литургија којом је началствовао Преосвећени Владика уз саслуживања братства Саборног храма.

На Светој Литургији читано је Васкрсно Јеванђеље - Пролог Јеванђеља по Јовану (1- глава од 1. до 17 стиха), које представља богословску химну у прози - "У почетку беше Логос и Логос беше у Бога, и Логос беше Бог..."

Благољепију највеличанственије службе Божје, у славу празника над празницима, допринело је одговарање и појање Црквено-певачке дружине "Бранко", хора Саборног храма у Нишу, предвођеног госпођом Саром Цинцаревић.

Пре причешћа верног народа, на Светој Божанственој Литургији Васкршњу посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Г. Г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше Свете Цркве, прочитао је старешина Саборног храма у Нишу протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић.

Светом причешћу приступили су присутни верници међу којима је највише било младих, па и нешто млађе деце.

Радосним поздравом Владике "Христос Воскресе!" и отпоздравом верних "Ваистину Воскресе" завршена је Света архијерејска Васкршња Литургија.

Владика нишки Арсеније, свештенство и верни народ Пасхалном трпезом љубави наставили су празновање празника Васкрсења Господњег у парохијском дому Саборне цркве у Нишу.
                                    

Фото: г. Михајло Лазаревић

Извор текста: Радио Глас Православне Епархије нишке

{oziogallery 1937}