DSC 0082

Традиционални Светоплички видовдански Сабор одржава се по шеснаести пут у насељу Конџељ у општини Прокупље у Топличком округу, на празник Светог мученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика. Сабор је отпочео Светом архијерејском Литургијом и поменом косовским јунацима у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила које је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније са свештеницима топличког намесништва.

Честитајући овај велики празник, у надахнутој беседи Владика нишки Арсеније је подсетио још једном како су наши свети преци бирали Христа и Царство Божије, те да Видовданом не славимо смрт и пораз на Косову, већ да ми волимо живот и слободу, али изнад свега вечни живот и да ми не можемо да се одрекнемо наших предака, наших светиња и наше земље на којој вековима живимо и постојимо.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



На свечаном отварању Сабора поздравну реч упутио је овогодишњи домаћин Радивоје Шмигић. Након тога су додељене саборске повеље свим заслужним Топличанима, а потом је уследио културно-уметнички програм.

Светоплички (видовдански) сабор се организује испред цркве Светих архангела Михаила и Гаврила, иначе реплике косовске Грачанице и једне од најлепших црквених здања у овом делу Србије, рекао је за радио Глас Епархије нишке јереј Немања Симић парох Конџељски. Црква је подигнута у периоду од 1893. до 1899. године на темељима једне старије цркве, која датира из времена аутокефалне Српске Свете Цркве (1219 – 1321). Према предању основао ју је српски властелин и косовски јунак Милан Топлица и у народу је позната као Топличка Грачаница.

Извор текста: Радио Глас
{oziogallery 1731}