20200107 133634 93 87 220 49 274

Прослављање најрадоснијег хришћанског празника у Прокупљу почело је Литургијом Светог Василија Великог, коју су служили прокупачки свештеници у цркви Светог Великомученика Прокопија.
Поподне је служено празнично бдење, а у наставку се приступило у порти цркве Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу паљењу бадњка у славу и част најрадоснијег хришћанског празника - Рождества Христовог.

Овом чину присуствовали су многобројни верници више од хиљаду душа.

У Прокупљу је паљење Бадњака започело око 18 сати, а након тога изломљена је и подељена Чесница свима присутнима у којој је био један златник.
И ове године дародавац Чеснице је СЗТР „Чутура“ .

"Рођење Христа је одувек био најрадоснији празник у породици, али прошле године, Божић, 7. јануар нам је донео Исака, унука мог млађег сина Милана који живи у Норвешкој. Ове године дупло сам се обрадовала, јер сам добила још једног унука Бориса од млађег сина Ивице који живи на Малти и златник из Божићне Чеснице која је преломљена у порти цркве Светог Прокопија" изјавила је Весна Јовановић (58) из Прокупља, која је извукла дукат из Божићне чеснице.

Овом приликом у име прокупачке цркве окупљенима се обратио протојереј Никола Илић и подсетио да су се вечерас окупили испред најстарије цркве у Србији.

"Овде где леже мошти Светог Прокопија и делови моштију Светог Ђорђа, где су наши преци достојно обележавали и славили рођење Христово, окупили смо се и ми. Ово је најрадоснији догађај, јер је Христово рођење донело мир на земљу и помирење Бога и човека. Зато у овој ноћи славимо мир и међу људима" казао је отац Никола.

Он је позвао вернике да се у оволиком броју чешће окупљају у цркви и учествују у молитвама и позвао све да ујутро у осам часова дођу у храм и присуствују Литургији.

"Нека Господ који све може учини да му се вратимо и не одлазимо из ове наше земље" поручио је отац Никола.

На извештају, фотографијама и видеу благодаримо братству храма Светог Прокопија у Прокупљу.

{oziogallery 2122}