DSC 0054jelasnica

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније је у недељу, 27. по Духовима, по први пут од устоличења за Епископа нишког, служио Свету архијерејску Литургију у Храму Светих Апостола Петра и Павла у Јелашници, у општини Нишка Бања, на дан када молитвено прослављамо Светог пророка Авдију и Преподобне Варлаама и Јоасафа.

Епископу су саслуживали игуман манастира Суково отац Серафим (Мишић), протосинђел Илија (Буха), из Епархије рашко-призренске, протојереј-ставрофор Радован Петровић, протојереј-ставрофор Добривоје Митровић, протојереј Саво Крчо,архијерејски намесник Други нишки, јереј Дејан Милошевић, парох у нишком насељу "Никола Тесла", јереј Игор Стојковић, старешина храма Светих Апостола Петра и Павла и парох у Јелашници и ђакони Далибор Мидић и Димитрије Маринковић.

Посебна духовна радост владала је због прве посете Његовог Преосвештенства овој парохији, а Епископа нишког је у Јелашници дочекао бројни верни народ парохије, верници из других делова Епархије нишке, као и гости храма - председник општине Нишка Бања г. Дејан Јовановић, Црквени одбор на челу са председником г. Светом Тасићем и монах Пајсије из манастира Петрлаш код Димитровграда.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније осветио је живопис храма који је недавно завршен, након две године од почетка осликавања.

Храм су живописали нишки уметници господин Влатко Бјелица и госпођа Славица Секулић, на иницијативу пароха храма јереја Игора Стојковића, а уз подршку Епархије нишке и верног народа које је помогло да се храм најпре припреми, а затим и ослика по први пут у својој историји.

Литургију је красило дивно појање Црквеног хора "Сретење", коме је ово прво појање на Светаој архијерејској Литургији од оснивања на празник Сретење прошле године.

Владика Арсеније се захвалио Богу на великој радости што је јелашничка парохија жива црквена заједница и што се и на данашњи дан окупило много младог света.

У надахнутој беседи коју је Његово Преосвештенство произнео након читања Светог Јеванђеља, подсетио нас је на дубљи смисао приче о чудесном исцељењу згрчене жене и позвао "да не будемо згрчени душом и да не гледамо у лице нашега Бога и Спаситеља, јер тако не гледавши не остављамо ни место за Њега у својој души."

Извор текста: Радио Глас

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



{oziogallery 1835}