DSC 0109

„Тебе Који се одеваш светлошћу као хаљином, скинувши с дрвета Јосиф с Никодимом, и видевши мртва, нага, непогребена, и предузев усрдни плач, ридајући говораше: Авај мени, преслатки Исусе! кога малопре сунце гледајући на Крсту обешена, тамом се заодену; и земља са страхом се потресаше, и завеса храма се раздираше. А ево сада видим Те, мене ради драговољно сишавшег у смрт. Како да Те погребем, Боже мој, и како плаштаницом да Те увијем? Којим ли рукама да се дотакнем нетљенога Тела Твога? Или које песме да отпевам исходу твоме, Милосрдни? Величам страдања твоја, песмословим и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби.“ (Слава и Сада на стиховњим стихирама Вечерње службе Великог Петка)

На Велики Петак, 30. априла 2021. године, када се молитвено сећамо Сапсоносног и Животворног страдања Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније узео је молитвено учешће у Саборном храму у Нишу.

Након входа на вечерњој, Преосвећени Владика је прочитао одељке из Старог Завета која су одређена да се читају на овој служби. После Старозаветног читања уследила су Новозаветна читања посланице и Светог Јеванђеља.

За време појања стихире „Тебе Који се одеваш светлошћу као хаљином…“ Пресовећени Владика и свештеници Саборног храма изнели су Плаштаницу и положили је у припремљен гроб.

На крају Вечерње службе Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније поучио је све присутне о данашњем празнику.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ



{oziogallery 2458}