DSC 0127

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније началствовао је Светом архијерејском Литургијом у недељу, 12. маја 2019. године, на дан када наша Црква молитвено слави Светог Василија Острошког Чудотворца. Света Евхаристија служена је на платоу храма у изградњи, који Православна Епархија нишка, Град Ниш и верни народ овог града подижу у част и славу Светог Василија Острошког.

Преосвећеном Владики саслуживало је нишко свештенство, а лепоти Свете Литургије допринело је и појање црквеног хора при храму Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу "Вода жива".

У ову трећу недељу по Васкрсу, на Светој Литургији слушали смо одељак о јављању Васкрслог Христа женама мироносицама.

Светим Даровима приступио је велики број верника, посебно деце, а након заамовне молитве, Епископ је осветио славске далове и преломио славски колач са овогодишњим домаћином славе - председником ГО Медијана господином Небојшом Коцићем.

У беседи на крају Свете Литургије Владика Арсеније поздравио је сабране на Светој Евхаристији радосним поздравом "Христос Васкрсе!", а онда се и захвалио присутнима што су се на празник Светог Василија Острошког Чудотворца окупили у великом броју.

Литургији су поред великог броја верног народа присуствовали и градоначелник Ниша господин Дарко Булатовић, председник општине Медијана господин Небојша Коцић, председник Скупштине општине Медијана проф. др Жарко Ранковић, представници војске и друге уважене званице.

Као и у Литији претходног дана и у Светој Литургији је учешће узео велики број верника, посебно из насеља Дуваниште, у ком је 2005. године започета изградња Храма Светом Василију Острошком у знак благодарности Богу и Светом Василију Острошком на милости и заштити овог нишког насеља 12. маја 1999. године за време бомбардовања Србије од стране НАТО алијансе. Почетак изградње благословио је Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј, ондашњи Епископ нишки.
{oziogallery 1953}