Светом Николају Мирликијском Чудотворцу одаје се признање у црквеним химнама и тропарима речима које указују да се он јавио као „правило вере и образ кротости и учитељ уздржања стаду својему”. Овакво управо описано Светитељево благословено јављање могли су осетити трудољубиви учесници Литија у Белотинцу дана 22. маја - на дан "летњег" Светог Николе. Прослављање празника започело је Светом Литургијом коју су служили отац Чедомир Стевановић, свештеник у пензији и надлежни парох свештеник Александар Стаменковић. Ове године Литургија је служена у нешто измењеним околностима у цркви јер је у току грађевинска обнова ентеријера храма Светог Романа. Али, ванредне грађевинске околности нису утицале на добру вољу парохијана тако да је и ове године храм био испуњен мноштвом деце и одраслих, како из Белотинца - тако и из града Ниша и других околних сеоских места.

Litija BelОдслужена је и завршена Света Литургија. Након Литургије присутни парохијани имали су прилике да (баш) уживају у богатом фолклорном програму изведеном на платоу испред храма Светог Романа. Било је то чудесно прожимање Традиције Цркве и традиције народа овог простора. Ове године наступиле су три фолклорне групе: предшколски узраст, фолклорна група сачињена од ученика I-IV разреда и група коју чине ученици V-VIII разреда. Захваљујемо се наставнику физичког васпитања Мирославу Стојковићу - Ћоси на усрдном ангажовању око наступа и програма фолклорних група.

Након што су фолклорне групе завршиле свој програм, литијска поворка је формирана у црквеном дворишту одакле је кренула устаљеним путем: храм Светог Романа → Улица 29. август → главна Улица Његошева → центар села тј. Крст → пролаз 22. мај → Улица краља Александра → храм Светог Романа. Као и до сада, литија је имала три стајања: код крсног записа у улици 29. августа, затим у центру села код Крста и код Старе амбуланте у Улици краља Александра где се такође налази крсни запис. У центру села, код Крста, обављено је сечење славског колача. Овогодишњи домаћин-колачар Предраг Тасић, припадник 63. падобранске бригаде из Ниша, предао је половину славског колача и честитао будућем домаћину - сестри Хаџи Марини Младеновић из Белотинца. Нека је са срећом и - на многаја љета.

Велика је духовна радост када се примети да је - из године у годину - све већи број учесника у литијама у Белотинцу. Прошле године било је око осамдесет учесника, а ове године стотину. А посебну радост и живост донела је нова слика на улицима - мноштво људи који су изашли да поздраве литијску поворку. Многе капије, терасе и прозори били су украшени насмејаним парохијанима који су обасипали житом, цвећем и благословима учеснике литије. Организацију литијске поворке водили су надлежни парох - свештеник Александар Стаменковић и свештеник у пензији, отац Чедомир Стевановић, а уз њих су литије помогли и узели учешћа у литијској поворци: овогодишњи домаћин-колачар Предраг Тасић са породицом, чланови црквеноопштинског одбора ЦО Белотинац, деца фолклорних ансамбала, бројни парохијани и ученици ОШ „Вук Караџић” у Белотинцу са својом вероучитељицом Биљаном Стаменковић.

Након повратка у храм приређен је за учеснике Литија свечани ручак трудом и љубављу породице Предрага Тасића. Нека Господ Бог, Мајка Божија, Свети Роман и Свети Никола награде њихову пожртвованост и трудољубивост. Небеска благодат се спустила на храм, литију и црквено двориште и даровала диван дан испуњен духовном радошћу која далеко одгони тугу и скида мноштво грехова са душа људских. Улазак и учествовање у данашњим литијама и црквеним догађајима било је својеврстан улазак у оприсутњење Небескога града Јерусалима. Благодаримо Господу Богу за овакав дан - Њему нека је свака слава, част и поклоњење Оцу и Сину и Светоме Духу, Једноме Богу у Тројици, сада и увек и у векове векова. Амин.