OBNOVA HRAMA SV ROMANA BELOTINACПравославни храм представља место на коме се остварује истинско заједништво човека са човеком, човека са природом и човека са Богом. Храм је место где су небо и земља у јединству. У сагласности са управо наведеним хришћанским истинама треба да изгледа и православни храм - како по архитектури тако и по одржавању и уређености. Обнова храма Светог Романа у Белотинцу, чија припрема је у току ових пролећних месеци, јесте израз и последица како духовне обнове у Парохији белотиначкој тако и тежње црквеног одбора да уређеност и изглед храма одражавају красоту небеских реалности.

На дан Светога Мученика Саве Стратилата, 24. априла - односно 07. маја, започети су грађевински радови на обнови ентеријера храма Светог Романа у Белотинцу. Грађевински пројекат адаптације цркве у Белотинцу предвиђа реновирање свих унутрашњих зидних површина, уклањање постојећег оштећеног бродског пода и постављање нових подних плочица храма. Обнова белотиначког храма превасходно је потпомогнута донацијом Министарства правде – Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама. Међутим, изградњу и обнову храма у великој мери помажу и друге локалне институције, фирме и појединци. Значајан допринос до сада дала је Дирекција за изградњу Општине Дољевац. Грађевински радови тек предстоје... Очекује се помоћ и од других институција. „Ко Цркви даје – Богу позајмљује, а Бог никоме дужан не остаје“, каже стара изрека. Поједини православни хришћани овог краја потпуно јасно разумеју велики значај управо цитиране изреке и радова на обнови Светиње па се одазивају и укључују у грађевинске радове. Није тешко закључити да би обнова храма Светог Романа ишла много брже када би већина парохијана схватила значај започете грађевинске санације на белотиначкој цркви и укључила се у текуће радове. Изграђујући и обнављајући храм – ми духовно изграђујемо и обнављамо себе!



Православни храм се гради и обнавља да би уносио мир и равнотежу не само у простор насеља него и у пространства људских душа. То нарочито осећају и сведоче они парохијани који редовно посећују недељна литургијска богослужења у хришћанском храму. Такви ревносни парохијани бивају надахнути не само узвишеном архитектуром храма већ и Духом богослужења па су таквом благословеном инспирацијом покренути на богоугодна дела и активности. Није мали допринос оних православних зналаца о Интернет мрежи који путем овог медијског сервиса дају 'рачунарске' извештаје о актуелним црквеним догађајима у Парохији белотиначкој. Са много више детаља описана је грађевинска санација храма Светог Романа на facebook страници „ОБНОВИМО ХРАМ СВ. РОМАНА У БЕЛОТИНЦУ“.
Православни храм има за циљ да хришћанима који се у њему и око њега сабирају, и који га гледају, открива и пројављује Бога Вишњег. Отуда се може закључити да сваки искрени човек, који трудољубиво укључује себе у црквено-градитељске активности, истовремено укључује себе и у духовни 'простор' (храма) у коме се човеку на путу спасења јавља и приближава Света и Животворна Тројица, Отац Син и Свети Дух, Једини Живи и Истинити Бог.

Парох белотиначки
Свештеник Александар Стаменковић