IMG 1dab2aeab84336f5d289f1fea51b21da V
       Стара лесковачка црква Оџаклија, прославила је данас своју храмовну славу, Рођење Пресвете Богородице, Малу Госпојину.
     
      Празновање је почело свечаним, празничним бденијем, које је служио протојереј Дејан Станковић, парох пети лесковачки, уз саслуживање братства лесковачког храма. За певницом су велелепно појали свештеници, вероучитељи, теолози и богословци града Лесковца и тиме допринели прослављању празника. Верни народ је стајао са поштовањем, молитвено учествујући у богослужењу.
   
    Свету Литургију, на дан празника, предводио је намесник лесковачки протојереј Далибор Стефановић, уз саслуживање јабланичког намесника јереја Ивана Марковића, свештеника у пензији, протојереја-ставрофора Свете Јовића, протојереја-ставрофора Славка Миловановића и братства лесковачког храма.
       
        Богослужењу су присуствовали припадници војске.
     
     Након Свете Литургије извршен је трократни опход око храма, освећена је вода, благословени су и пререзани славски дарови.
   
        За све вернике, припремљен је пригодан музички програм, на коме су наступали:
Певачка секција лесковачког црквеног хора „Бранко“, оркестар ансамбла „Бранко“, и етно група МС „Станислав Бинички“. На крају је уследио празнични ручак.
   
      Вековима уназад, Лесковчани су веома везани за стару цркву Оџаклију, која је посвећена Малој Госпојини. Сви грађани Лесковца у дубини свога бића осећају велико поштовање према овој светињи, и долазе у њу да се помоле Мајци Божијој ради благослова и њеног заступништва. Мајка Божија свима узвраћа по вери срца њиховог и никога не оставља празним.
       
        „Рођење Твоје, Богородице Дјево, објави радости целоме свету. Јер из Тебе засија Сунце Правде, Христос Бог наш. И разрушивши клетву, даде благослов. И уништивши смрт, дарова нам Живот Вечни“.
       
        Молитвама Свете Мајке Твоје, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас! Амин.

{oziogallery 2546}