DSC 0097

На дан када молитвено прославаљамо празник Силаска Светог Духа на Апостоле, у нишком Саборном храму торжествено је прослављено крсно име овог Светог храма у недељу, 20. јуна 2021. године.

Прослава је започела Светом Архијерејском Литургијом, коју је у катедралном храму служио Његово Преовештенство епископ нишки Г. Арсеније уз саслуживање братства храма и свештенослужитеља Православне Епархије нишке.

На малом входу Преосвећени Владика произвео је ђакона Ђорђа Филиповића у чин протођакона.

Благољепију данашње службе допринело је појање хора „Николај II“ из Њујорка и нишке црквено певачке дружине "Бранко"

Након прочитаног зачала из Јеванђеља, надахнуту беседу одржао је Владика Арсеније, поучивши верни народ о смислу и значају данашњег празника.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ




У наставку Свете Литургије служена је Вечерња служба Педесетнице, на којој су коленопреклоне молитве прочитали Преосвећени Владика Арсеније и протојереји-ставрофори Бранислав Цинцаревић и Јован Илић.

Владика нишки Арсеније је затим повео свечану празничну литију око храма, а затим и унапред одређеним улицама у близини храма, да би се затим Крсни вход завршио у порти храма.

У литији је молитвено учешће узело неколико стотина верника, у чијем присуству су затим освећени славски дарови у порти храма, код иконе на којој су изображена Света Тројица. Свечаности празничне литије допринело је и учешће војног оркестра Копнене Војске Србије, чланова великог и малог хора НЦПД "Бранко" и учесника седмог међународног фестивала духовне музике „Музички едикт. “ Посебну духовну радост донело је присуство великог броја младих и деце.

Домаћини овогодишње славе били су Оливер Пауновић директор City Grupe, Срђан Савић, директор Нишког културног центра, Зоран Стаменковић, ресторана  Галија и Дарко Пржар, власник мењачнице Божур.

Радио Глас је реализовао директан аудио пренос Свете Архијерејске Литургије.

Дивне фотографије којима је овековечена данашња прослава начинио је светлописац господин Михајло Лазаревић.

{oziogallery 2489}