DSC 017711111111111
На дан када Православна Црква обележава Сабор Светог Архангела Гаврила, Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служили су Свету архијерејску Литургију у истоименом ново обновљеном храму препуног верног народа у Предејану. Саслуживали су игуман Серафим (Мишић), протојереји ставрофори Радослав Ђорђевић, Зоран Стојановић, Ђукан Оровић, протојереји Дејан Станковић и Сава Момчиловић, који је у току литургије произведен у чин протојереја ставрофора.

У поздравној беседи Епископ Арсеније се захвалио Сватјејшем што налази времена да посети своју некадашњу Епархију заискавши благослов за присутни народ, али и читаву Епархију нишку.

Његова Светост Патријарх Иринеј је окупљени народ поучио речима о чудима свуда око нас створених по промислу Божијем, а као једно од тих чуда је управо и црква Сабора Светог Архангела Гаврила, која је некада давно била „чудо од запуштености“, а данас се након велике обнове пројављује као прелепи храм – „чудо на понос свакога града, обновљен, живописан и украшен“. Патријарх се захвалио свим људима који су помогли ту обнову, како онима који су за тај труд награђени признањима, тако и читавом „добром народу који живи на овим просторима“. 

Као што је најављено, додељена су признања свима који су несебично помогли обнову овог храма и то: орден Светог Саве другог реда породици Павловић, орден Краља Милутина господину Драгану Савићу и господину Милчи Декићу. Грамате су добили као добротвори храма: господин Влада Банковић, господин Бранислав Милановић и фрескописац храма Бојан Станојевић. Захвалнице Црквене Општине је добило више од 20 људи.

Након Свете Литургије пресечен је славски колач а ово празнично сабрање завршено је трпезом љубави у мотелу Предејане.

Извор текста: Радио Глас

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније и Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј



{oziogallery 1753}