Дана 03.10. у холу школе „Иван Горан Ковачић“ одржана је трибина под називом „Значај Миланског едикта за хришћанство“ у организацији вероучитељице Кристине Костић.
У уводном делу наставница историје, Вера Дујаковић,одржала је кратку презентацију која је била посвећена животу првог хришћанског цара Константина.Присутни наставници и ученици уживали су у интересантним слајдовима на којима је било доста занимљивих детаља из царевог живота.

veronaukatribinaДруги део трибине био је посвећен поезији.Ученици су рецитовали стихове Св. Владике Николаја Велимировића,као и стихове које је написала вероучитељица Кристина Костић.За избор стихова и рад са рецитаторима била је задужена наставница српског језика Верица Милановић.

Краћи реферат о значају Миланског едикта за Хришћанство прочитан је у наставку програма.Аутор текста је вероучитељица.

На литерарном конкурсу поводом овог јубилеја ученица шестог разреда, Вера Јовановић, освојила је друго место. Она је присутнима прочитала награђену песму.

Пријатној атмосфери допринео је и пано на коме су биле фотографије са изложбе „Цар Константин и Милански едикт“ коју су посетили ученици наше школе са наставницима историје Дарком Милојковићем и Дамиром Газетићем.

На крају трибине присутни су обавештени о боравку Светиња у Саборној цркви и цркви цара Константина и царице Јелене. Бурним аплаузом поздрављени су учесници програма уз коментаре да су обогатили своја знања и да су уживали у сваком сегменту презентације.

Основна идеја ове презентације била је едукација,али и позив запосленима,као и свим ученицима наше школе да узму учешћа у свим дешавањима,а посебно централној прослави Миланског едикта 06.10.2013.

 

 

КРСТ ЦАРА КОНСТАНТИНА


Крст од звезда на небу се јави,
Веру у Христа свима да објави,
Цар Константин крст је и уснио,
Штитове војника њиме окитио.


Крст Господњи од сунца сјајнији,
Цару беше од драгуља вреднији,
''Овим побеђуј'' на њему писаше,
пред војском га он поносно носаше.


Од времена кад крст на небу сину,
Победе свануше цару Константину,
Сунце правде и вере хришћанске,
Да га славе нараштаји у векове!


ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА


Мати славна цара Константина,
По правди Божијој прослављена,
Храмове зида,идолишта руши,
Пресвету Тројицу носи у души!


Испод славног Венериног храма,
Места порока,греха и срама,
Крст Часни почиваше тајно,
Царица му се обрадова бескрајно!


Часноме Крсту царица се диви,
Што силу има мртвог да оживи,
Честицу носи свом сину на дар,
Њен труд поста непролазна ствар!