MozgovoХрам Свете Тројице у Мозгову

Црква је подигнута иницијативом свештеника Аврама Петровића 1899. године. Освећена је исте године од стране епископа Никанора Ружичића. Изградња храма је започета 1895. године, а ктитори храма били су браћа Гојко и Милан Петровић као и прота Аврам. Поред Цркве се налази стари парохијски дом у коме свештеник и сада борави. Нови конак у изградњи.


sveta Petka MozgovoХрам Свете Преподобномученице Параскеве у Мозгову (Река)

Црква је подигнута из 1936. године у време пароха Предрага Јосића. Освећена је 1937. године од стране епископа нишког Јована Илића. Црква је подигнута као спомен капела изгинулим борцима у Балканским и Првом светском рату. Поред саме Цркве се налази звоник и парохијски дом изграђен 1980. године. Антиминс је освећен 1937. године и потписан руком епископа Јована Илића.


BovanХрам Светог архангела Гаврила у Бовну

Храм је подигнут у време Другог светског рата 1943. године, на парцели коју је даривала Ружица Адамовић. Цркву су подигли мештани села Бован, а иницијативом команданта Југословенске војске у отаџбини, чији је надимак био Ујко. Да би избегао братоубилачки рат, овај командант је мобилисао војнике из села и околине да граде Цркву у селу Бован. Црква се градила до буковичке битке 24. јуна 1944. године, када се распала јединица Југословенске војске у отаџбини. Цркви је потребна рестаурација.