MARKO ADAMOVICПарох први лесковачки: протојереј Марко Адамовић
Тел.: 062411654
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Протојереј Марко Адамовић рођен је 14. децембра 1982. године у Лесковцу од оца Војислава и мајке Славице. Основну школу завршио је у Власотинцу, након чега уписује Богословију светог Петра на Цетињу. По завршеној Богословији завршава Богословски институт у Београду. 11. фебруара 2006. године ступа у брак са Сузаном Ђурашиновић са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 5. марта 2006. године у храму светих Архангела у Нишу, а у презвитерски чин 12. марта исте године у храму светог Николаја у Нишу, руком Његовом Преосвештенства епископа нишког господина Иринеја. Постављен је за пароха кочанког. Благословом епископа нишког господина Јована 24. фебруара 2012. године бива премештен на једанаесту лесковачку парохију, а 26. јануара 2013. на прву лесковачку парохију. 24. фебруара 2012. године одликован је протонамесничким чином и постављен на дужност првог архијерејског намесника лесковачког. Чином протојереја одликован 2017. године.


vladan randjelovicПарох други лесковачки: протонамесник Владан Ранђеловић
Тел.: 062469057
Е-пошта: -

Протонамесник Владан Ранђеловић рођен је 25. фебруара 1980. године у Крушевцу од оца Жарка и мајке Душанке. Основну школу завршио је у Крушевцу, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Призрену. 29. маја 2005. године ступа у брак са Сањом Тасић са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 10. јула 2005. године у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја. У презвитерски чин рукоположен је 13. јула 2005. године у манастиру Мрзеница и постављен за пароха у Вучју. Благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког Јована, премештен је 10. октобра 2013. године за другог лесковачког пароха. 12. октобра 2008. године одликован је правом ношења црвеног појаса, а 10. октобра 2013. године протонамесничким чином.

dalibor stefanovic

Парох трећи лесковачкипротојереј Далибор Стефановић
Тел.: 0653997979
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Протонјереј Далибор Стефановић рођен је 8. јуна 1979. године у Лесковцу, од оца Зорана и мајке Зорице. Основну и средњу Економску школу завршио је у Лесковцу, након чега уписује Православни богословски факултет у Београду. 3. маја 2009. године ступа у брак са Тамаром Васић са којом има троје деце. У ђаконски чин рукоположен је 8. августа 2009. године у храму свете Петке у Бошњацу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког господина Иринеја. У презвитерски чин рукоположен је 5. јуна 2012. године у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Власотинцу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког господина Јована и постављен за пароха друге кумаревске парохије. Благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког господина Јована, 1. фебруара 2014. године бива премештен на бошњачку парохију. 22. јуна 2014. године одликован је чином протонамесника. Од 01. фебруара 2020. године постављен за трећег пароха лесковачког.



Парох четврти лесковачки: јереј Миле Јовановић
Тел.: 0649773881
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


dejan stankovicПарох пети лесковачки: протојереј Дејан Станковић
Tel.: 0641787576
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Протојереј Дејан Станковић рођен је 1. септембра 1983. године у Нишу од оца Часлава и мајке Весне. Основну школу завршио је у селу Грејач код Алексинца, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Нишу. По завршеној Богословији уписује Православни богословски факултет у Београду. 10. августа 2008. године ступа у брак са Мајом Петровић са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 27. децембра 2009. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Лесковцу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја. У презвитерски чин рукоположен је 7. марта 2010. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Лесковцу и постављен за пароха петог лесковачког. 16. октобра 2013. године одликован је протонамесничким чином и постављен на дужност другог архијерејског намесника Лесковачког. Чином протојереја одликован 2017. године.


ммПарох шести лесковачки: јереј Мирослав Јовановић
Тел.: 0641633627
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Отац Мирослав Јовановић православни свештеник, теолог и публициста, рођен је у Лесковцу 1978. године. Основну школу завршио је у Лесковцу, богословију у Призрену а теолошки факултет у Београду. У периоду од 2000 – 2003. године радио је као новинар за локални недељник '' Наша Реч '' где је објавио преко 100 чланака у рубрици Православни живот, као и многобројне информативне чланке јер је био је задужен да прати верски живот у лесковачком крају. Поред Наше Речи објавио је око стотинак чланака за лесковачки месечник Панорама у рубрици Богољубље, а са телевизијом Лесковац реализовао је тв емисију Богољубље коју је сам режирао. Неколико његових информативних чланака објавио је и часопис Српске Патријаршије ''Православље.'' Отворио је многобројне изложбе и промовисао научно, поетско и књижевно стваралаштво локалних и регионалних стваралаца. Био је вероучитељ у лесковачкој гимназији.
Тадашњи епископ нишки а садашњи патријарх господин Иринеј рукоположио га је и поставио га за пароха првог рударског 2003. године, већ следеће године постављен је и за старешину храма. Ове дужности обављао је до 2011. године када је актом тадашњег епископа нишког господина др Јована постављен за пароха трећег лесковачког. За време његовог старања о најзначајнијој светињи југа србије цркви св. преподобномученице Параскеве, она је доживела прави процват како у духовном тако и у материјалном смислу. Оснивач је Библијске школе где ради као директор и предавач. Члан је: Библијског друштва Србије, удружења савеза потомака ратника 1912 -1918. Подпредседник је извршног одбора мисионарског центра свети краљ Милутин.Основао је лист, '' Благовесник Библијске школе'' чији је главни уредник, такође је и главни и одговорни уредник часописа ''Благовесник Југа Србије.'' Аутор је трију књига: ''Стара лесковачка црква Оџаклија''која је доживела два издања, затим: ''Црква свете преподобномученице Параскеве у Рудару'' и ''Хришћанство у Немањиној Дубочици. '' Бави се црквеном и световном историјом, своје радове објавњивао је у Лесковачком зборнику, Помаку и Благовеснику Југа Србије.