Народ Лесковца и околине, дирнут и ганут страдањем и муком услед неслућених и незапамћених разорних поплава које су на широком подручју наше земље затекле и задесиле наш народ, послушавши позив и апел своје свете Цркве, као и народних вођа организовао се сам и одмах почео да доноси помоћ за пострадале, свако према својој могућности. Акција, која је почела у 17-ог маја, не јењава и траје још увек.

pomocLeskovacПрва количина сакупљене хуманитарне помоћи, у виду хране, гардеробе, постељине, ћебади, хране за бебе и пелена, средстава за личну хигијену, лекова и осталог, послата је сутрадан 18-ог маја, тако што је прикључена конвоју који је, према првом плану кренуо за Београд, али коначно упућен у Свилајнац.

19-ог маја шлепер са водом из Бујановца отишао је у неколико најугроженијих места, заслугом нашег парохијанина, чије име, као и имена осталих нека буду написана на Небу!

Наредног дана, 20. маја такође је упућен шлепер најразличитије хуманитарне помоћи за Лозницу, тачније у Крупањ, који је повезао јереј Ђорђе Љубинковић, а један комби у подне кренуо је у Бајину Башту, њега је повезао јереј Мирослав Јовановић.

21. маја још један комби, уз пратњу протонамесника Марка Адамовића, намесника I лесковачког намесништва, кренуо је за Ваљево и по доласку усмерен за Лајковац.
У поподневним часовима истога дана, протонамесник Владан Ранђеловић, старешина Саборне цркве лесковачке упутио се са једним комбијем и најпотребнијим стварима упомоћ поплављенима у Параћину.

Помоћ и даље пристиже, а верници, чланови Кола српских сестара и ђаци наших школа нон-стоп дежурају у просторијама црквене општине, све се уредно прима и класира према врстама, како би се олакшао посао када помоћ стигне на лице места, да најугроженији што пре и што лакше добију неопходну помоћ.

БОГ НЕКА ОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА НАГРАДИ СВЕ ОНЕ КОЈИ СЕ ПОТРУДИШЕ ДА ОВА НАША АКЦИЈА БУДЕ ТАКО УСПЕШНА!