Храм светог пророка Илије у Сијаринској БањиХрам Светог пророка Илије у Сијaринској бањи

Храм је саграђен на темељима старе хришћанске базилике из античког периода. Претпоставља се да је овај храм у XII веку доградио Стефан Немања. Изградња храма започета је 1920. године, али је убрзо прекинута, због забране Завода за заштиту споменика, који није дозволио наставак изградње због значаја археолошког налазишта. Изградња Цркве настављена је тек око 1980. године, јер се након археолошких истраживања дошло до закључка да су остаци ранохришћанске базилике само темељи без значајније важности за археологију. Храм је завршен и у потпуности фрескописан 2005. године. Осветио га је епископ нишки Иринеј 2005. године.


Храм Свете Тројице у селу ТулареХрам Свете Тројице у Туларама

Храм је грађен у периоду од 1900. до 1903. године. На порталу изнад улазних врата храма записано је: „У славу Свете Тројице сазида се 1902. године трудом и добровољним прилогом побожних Срба из Црне Горе и Старе Србије, овде на граници Краљевине Србије досељених.“ Храм има високи иконостас и није живописан.


Храм светог Архангела Гаврила у селу МаћедонцеХрам Светог архангела Гаврила у Маћедонцу


Сијаринска Бања парохија МаровацХрам Свете Тројице у Маровцу


Храм Свете великомученице Марине у Чокотину


Храм Светог Николе у Равној Бањи


С. Бања Станушићи Света Петка 8Храм Свете Петке у Станушићима

Народ који се доселио на ове просторе 1880. године, наилази на ово место и ову светињу која је била цела порушена. Обновљена је 1984. године.


Храм Свете Петке у Гвоздићу

Црквиште на коме је подигнут данашњи храм највероватније потиче из средњег века. Мештани који су се овде населили око 1880. године затекли су храм који се овде налазио у рушевинама.


Храм Преображења Господњег у Сијарини