VlasotinceХрам Силаска Светог Духа на Апостоле у Власотинцу

1832. године мештани Власотинца отишли су у Призрен да од турског валије издејствују ферман за градњу Цркве. Одмах по одобрењу, исте године почела је градња, која је завршена 1835. године, када је и освећена руком епископа нишког Венедикта. На Васкрс 1838. године по завршеној служби храм се срушио, пошто је био изрђен од лошег материјала. Обнова храма је трајала од 1855. до 1858. године. У основи је правоугаона базилика. На њој се налазе четири слепа кубета која су реткост у нашој храмовној архитектури. Живописана је 1894. године. Кровна конструкција је обновљена 1982. године, а 2005 храм је у потпуности обновљен. 2012. године урађен је у већем делу Цркве нови живопис.


Храм светог Архангела Гаврила у КрушевициХрам Светог архангела Гаврила у Крушевици

Ова Црква је једна од најстаријих у власотиначком крају. Црква је подигнута око 1830. године, а 1858. године поред храма је направљена прва српска школа манастирског типа у власотиначком крају. Храм је реновиран 1893. године, трудом мештана и иницијативом председника општине Ђорђа Петровића. На храму је тада дограђен отворени трем и насликан живопис. Звоно за храм изливено је 1885. године, у време владавине краља Милана Обреновића. Црква је други пут обновљена 1923. године, трудом локалног пароха Јована и председника општине Алексе Славковића. Парохијски дом подигнут је 1931. године, трудом свештеника Радоја Давинића. Црква је тешко страдала у Првом светском рату, али је након рата трећи пут обновљена. Последњи пут је обновљена око 1980. године, трудом свештеника Зорана Стојановића.


Храм светих цара Константина и царице Јелене у селу Црвена ЈабукаХрам Светих цара Константина и царице Јелене у Црвеној Јабуци

Храм је подигнут 1868. године на темељима старијег храма. Ктитор Цркве је мештанин села Црвена Јабука Давид Петковић. Интересантно је да су Цркву 1899. године посетили краљ Александар Обреновић и краљица Драга, на позив Давида Петковића. Они су тада Цркви даривали два звона- једно као њихов дар, а друго као дар Краљевине Србије. Храм је обновљен 2002. године.


Храм светих Апостола Петра и Павла у селу Раков ДолХрам Светих апостола Петра и Павла у Раковом Долу

О храму нема никаквих сачуваних података.


Храм светог великомученика Димитрија у селу ДобровишХрам Светог великомученика Димитрија у Добровишу

Храм је подигнут 1895. године, а осветио га је епископ нишки Инокентије 1897. године. Храм је малих димензија. Обновљен је 1997. године.


velikobonjinskaХрам Светог Николаја у Великом Боњинцу

На основу записа на каменој плочи која се налази са јужне стране Цркве, ова Црква је подигнута 1866. године а 1890. је освећена. Црква је имала дограђен трем са западне стране. Данас је тај трем порушен и у току је изградња новог трема. У току другог светског рата Бугари су спалили сву архиву.


zavidinceХрам Обновљења храма светог Великомученика Георгија у Завидинцима

Hрам Обновљења Светог Великомученика Георгија, познат je у народу и као манастир Светог Илије. Према неким подацима овај је манастир подигнут 1376. године. Данашњи је храм новијег датума и највероватније је подигнут на темељима старог. Храм је 2012. године потпуно обновљен и живописан. При овом храму је у току изградња манастирског конака.


Храм светог Николаја Мириликијског у селу КозареХрам Светог Николаја у Козару

Према турским пописима овај храм се помиње као манастир 1516. године. Данашњи храм грађен је у периоду од 1975. до 1980. године, за време службовања пароха Чедомира Костића. Храм је осветио епископ нишки Иринеј 28. јула 1980. године.