По 29. пут, веријска Митрополија организовала је међународни научни скуп "Павлија", који носи назив по оснивачу древне хришћанске заједнице у Верији, Светом Апостолу Павлу. Скуп је отворен у понедељак, 26. јуна у поподневним часовима, а његов ток окончан је у подне у среду, 28. јуна 2023. године.

Симпозијуму су присуствовали представници из више Помесних Цркава. Као представник Српске Православне Цркве скупу је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније.

Водећа тема овогодишњег скупа била је "Апостол Павле и наслеђе хеленистичког света". Начелна идеја била је приказати значај ширења јелинистичке културе, започетог владавином и освајањима Александра Великог, и њеног утицаја на потоњу проповед Светог Апостола Павла.

На самом почетку своје владавине, Александар је прекинуо сукобе међу браћом у вечито завађеним грчким полисима, и тако уједињене их повео у освајање великог дела тада познатог света. Ширење државе до Далеког Истока утицало је на ширење утицаја грчког језика и културе чак до индијских земаља. Ово је вековима касније, у великој мери, помогло проповеди Светих Апостола, с обзиром на то да је културно и језички била повезана огромна територија тадашње Римске империје, нарочито њен источни део.

При крају скупа, у уторак, 27. јуна, одржана је и свечаност посвећена Светом Герасиму Химнографу, новопројављеном светитељу Божијем.