У четвртак, 29. јуна 2023. године, на дан када православни Јелини прослављају празник Светих Апостола Петра и Павла, у старом митрополијском храму у Верији, посвећеном Првоврховним Апостолима, служена је свечана Света Архијерејска Литургија. Свештеним евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Високо Преосвештенство Митрополит смирнски г. Вартоломеј, изасланик Цариградске Патријаршије, а међу многим Архијерејима из више Помесних Цркава који су саслуживали био је и Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, као представник Српске Православне Цркве.

Пре почетка Свете Литургије, прочитан је акт о канонизацији новопројављеног светитеља Божијег, Светог Герасима Химнографа. Њему је било посвећено доста простора током овогодишњег научног симпозијума "Павлија", који се у Верији традиционално одржао по 29. пут. Свети Герасим је, између осталог, био и духовник садашњег веријског Митрополита, Високо Преосвештеног г. Пантелејмона.

По окончању Свете Евхаристије, у двору веријске Митрополије одржан је пријем, на коме се Високопреосвећени Митрополит Пантелејмон искрено захвалио свима који су учествовали у овом великом догађају.

 

Извор: Званични сајт веријске Митрополије