RzanaДвадесете недеље по Духовдану, у недељу Отаца Седмог Васељенског Сабора, Његово Преосвештенство епископ нишки Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице у Височкој Ржани. У току Свете Службе, епископ Јован је рукоположио сабрата ове свете обитељи Јоакима у чин јерођакона. Верни народ из околине манастира, као и из Пирота, дошао је да се укрепи, поучи и спасава уз свог Архипастира, који верне није лишио гозбе речи, те је беседећи, народ учио еванђелским речима. Након Свете Литургије, љубављу игумана манастира оца Рафаила и братије припремљена је трпеза љубави.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. др Јован



Владика Јован је потом обишао цркву св. Параскеве у месту Брлог, где су до скоро вршени радови на санацији ове старе цркве. Епископ је тада извршио и мало освећење храма. Такође се и у овој светињи стекао верни народ, мештани овог места.
Након Височке Ржане, Епископ је обишао свештену обитељ светог пророка Илије у селу Рсовци а потом манастир преподобне матере Параскеве у селу Островица у Сићевачкој клисури.

 

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. др Јован