DSC 0077

У понедељак 19. априла 2021. године када Црква Божија молитвено прославља Светог Евтихија Цариградског, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније замонашио је високопреподобну игуманију мати Ефросинију у чин Велике схиме.

Животопис схи-игуманије Ефросиније

Схи-игуманија Ефросинија Ристић рођена је 21. новембра 1939. године у селу Себечевац од благочестивих родитеља Добросава и Јерине на крштењу је добила име Милица. Мати Ефросинији потиче из побожне породице, отац јој је био богомољац, мисионарио је заједно са Светим Владиком Николајем и био председник Црквене општине жичке.

На празник Ваведење Пресвете Богородице 1954. године одлази у манастир Наупаре са напуњених петнаест година. Четири године проводи у искушеништву под духовним вођством игуманије Дарије. Октобра 1959. године искушеница Милица прима монашки чин расе и камилавке од Преосвећеног Владике нишког Г. Јована Илића и добија име Ефросинија.

У манастиру Наупаре мати проводи до 1968. године када прелази у манастир Суково, овде живи две године након чега одлази у манатир Сићево. Године 1978. мати Ефросинија је замонашена у чин Мале схиме , замонашио је Епископ нишки Г. Иринеј Гавриловић.

Мати Ефросинија 1986. године долази у манастир Светог Георгија у Темској где се и данас налази. Доласком у манастир Светог Георгија мати Ефросинија свој живот наставља са сестринством у коме су биле две руске монахиње, Рипсимија и Евтихија, које су изгнане из Русије. Руске монахиње мати Ефросинију не остављају равнодушном због њиховог начина живота, начина молитве и љубави које су имале према свима.

Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Иринеј 2005. године произвео је мати Ефросинију у игуманију темске обитељи.

Високопреподобној схи-игуманији Ефросинији многа и блага лета!

{oziogallery 2448}