DSC 0487

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније служиo je Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеном Светом Великомученику Георгију Победоносцу у Темској у суботу, 16. новембра 2019. године.
Владики су саслуживали архимандрити Серафим (Мишић), Леонид (Чолић), духовник ове свете обитељи, протосинђел Мардарије (Ковачевић), игуман манастира Светог Јована Богослова у Поганову, јеромонах Пајсије из Манастира Суково и јерођакон Стеван Кричка.

Литургију је красило појање монаха из Манастира Суково и хор из Пирота, а након заамвоне молитве уследио је опход око храма и освећење славских дарова.

Владика Арсеније је у својој беседи пожелео срећан и благословен празник Светога Великомученика Георгија, кога данас са љубављу и радошћу славимо.

"Данас прослављамо Светог Великомученика Георгија, једног од бројних мученика Цркве, којима је небо Цркве украшено као сјајним звездама, да нам сијају и обасјавају пут којим ми да идемо. На њиховој крви, драга браћо и сестре, саздани су темељи наше Цркве. Они су одговорили на љубав Христову" рекао је Владика у својој беседи, истичући да је "њихова вера била толико чврста и јака да се нису, и у оним најтежим тренуцима, двоумили да ли да положе своју главу за Христа или не. То за њих није била никаква дилема."

"Сви смо ми позвани да будемо Свети" поручио је Владика о верном народу, а то можемо само ако се трудимо да живимо Јеванђелским животом.

Преосвећени Владика је затим доделио Орден Краља Милутина господину Славиши Ђорђевићу, власнику фирма "Смај продукт" из Ниша.

Орден Светог Краља Милутина додељује се ктиторима и добротворима, с обзиром на то да је и сâм Краљ Милутин био велики добротвор и задужбинар.

Манастир Темска се налази двадесетак километара од Пирота, на путу ка Књажевцу, на левој обали реке Темштице у селу Темска, налази се манастир светог великомученика Георгија. Добио је име по средњевековном граду- тврђави Темац, који се налазио у држави деспота Стефана Лазаревића.

Манастир је подигнут на темељима старијег храма из XI века, а задужбина је породице Дејановић из XIV века. Основа Цркве је сажети уписани крст, са осмостраним кубетом које носе лукови и једна је од најстаријих цркава овог типа.

Манастир је преправљан, дограђиван и живописан у више наврата.

Више о манастиру прочитајте на сајту Православне Епархије нишке са кога је преузет део текста и фотографија.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



{oziogallery 2080}