MSC 2716

Централна прослава 850 година немањиних задужбина одржана је 14. и 15. септембра 2019. године у манастиру Светог Николе у Куршумлији, у организацији Православне Епархије нишке и Општине Куршумлија.
У порти манастира Светог Николе у Куршумлије, једне од две најстарије задужбине Великог Жупана Стефана Немање, потоњег Светог Симеона, у недељу, 15. септембра 2019. године служена је Света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Г. Амфилохије.

Високопреосвећеном Митрополиту Г.Г. Амфилохију саслуживали су Његово Високопреосвештенство Митрополит балтски и ананевски Алексеј из Украјинске Епископије Руске Патријаршије, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г.Г. Порфирије, Преосвештенство Епископ банатски Г.Г. Никанор, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Г.Г. Давид, Његово Његово Преосвештенство Епископ брегалнички Г.Г. Марко, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Г. Никодим, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски Г.Г. Херувим, , Његово Преосвештенство Епископ мохачки Г.Г. Исихије и домаћин духовног сабрања Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније.

Порта манстира Светог Николе била је испуњена бројним свештенством и монаштвом Српске Цркве и верним народом који је дошао да предвођен свештенослужитељима заблагодари Богу на дивним светитељима Светом Симеону и Светом Сави захваљујући чијој вери у Господа и мудрој промисли да државу управо на тој вери треба градити, данас с поносом и љубављу прослављамо 850 година Немањиних задужбина и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Благољепију Свете Евхаристије допринели су како најбољи појци Православне Епархије нишке, тако и Богоугодни украс сваке Свете архијерејске Литургије у Саборном храму у Нишу и свих великих духовних сабрања у Православној Епархији нишкој - Нишка Црквена Певачка Дружина "Бранко" која више од 132 године без прекида саслужује са нишким Епископом и свештенством у нишком катедралном храму.

По читању Јеванђељског зачала о злим виноградарима, које се налази у 21. глави од 33. до 42. стиха Јеванђеља по Матеју и које се чита у 13. Недељу по Духовима, беседио је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Г. Г. Порфирије, који је тумачећи Свето Јеванђеље рекао да “ми Православни Срби имамо један и једини темељ, један извор и један циљ, почетак и крај - једини Господ Исус Христос. Он је камен на који зидамо свој живот, Он је смисао из кога црпемо своје постојање. Он је онај кога слушамо и чију реч чујемо, као и данас што смо чули из светога Јеванђеља. А данас смо чули причу о винограду који није ништа до ли цели свет. То је виноград који је Господ посадио, а нас поставио да будемо служитељи и свештеници у том винограду.”

Након скрушеног приступања верних Светој Чаши, беседио је и предстојатељ данашње Свете Лутургије Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Г. Амфилохије.

“Осам стотина и педесет година, драга браћо и сестре, овде се сабира народ Божији око имена Христовог и око ове Светиње, утемељене нашим оцем Светим Симеоном Мироточивим. Није то мало вријеме! Једина установа која је вјечна и непролазна - то је Црква Христова!” рекао је у надахнутој беседи Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Г. Амфилохије.

Његова Светост Патријарх српски, који због здравственог стања није могао да присуствује обележавању овог великог јубилеја Православне Епархије нишке, али и целе Српске Православне Цркве упутио је писмо Његовом Преосвештенству Епископу нишком Г. Г. Асенију, које је прочитао Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Г. Г. Давид. Његова Светост је у писму заблагодарио Преосвећеном Владики нишком на позиву да присутвује овом великом духовном сабрању и изразио жаљене због спречености да лично присуствује централној прослави.

“Наша љубав, молитва и радост поводом прославе овог великог јубилеја биће са Вама и повереном Вам паством” стоји између осталог у писму Његове Светости.

Писмо у целости можете прочитати у наставку текста.

На крају Свете Евхаристије Преосвећени Епископ нишки Г. Г. Арсеније, као домаћин духовног сабрања, заблагодарио је браћи Архијерејима који су се одазвали позиву да учествују у централној прослави великог јубилеја 850 година Немањиних задужбина у манастиру Светог Николе у Куршумлији. Владика нишки се захвалио Високопреосвећеним Митрополитима црногорско-приморском Г.Г. Амфилохију, који је Литургијским Сабрањем началствовао и на крају беседио и загребачко-љубљанском Г. Г. Порфирију, који је такође беседио.

Радио Глас Православне Епархије нишке је директно преносио Свету архијерејску Литургију путем свог Јутјуб канала, а коментатор преноса био је др Ивица Живковић, професор верске наставе.

Након Свете Евхаристије приређен је и културно-уметнички програм у овиру кога је публика могла да види наступ КУД "Бата Лачковић" из Куршумлије и концерт Данице Крстић, да би затим, за све присутне била приређена трпеза љубави.

Централна прослава 850 година Немањиних задужбина почела је вечерњом службом у манастиру Светог Николе у Куршумлији у суботу, 14. септембра 2019. године, на дан када је пре 800 година Српска Црква постала самостална.

У вечерњим сатима тог првог дана приређена је свечана академија „Немањина Топлица – извор Српске Цркве и државе“, у порти једне од две најстарије задужбине родоначелника Свете династије Немањића.

Извор текста и аудио записа: Радио Глас
Фотографија: др Михајло Лазаревић

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г.Г. Порфирије



 
{oziogallery 2038}