DSC 0185krupac

Његово Преосвештенство Епископ Нишки Г.Г. Арсеније служио je данас, на празник Усековање главе Светог Јована Крститеља Свету архијерејску Литургију у манастиру посвећеном овом светитељу у Крупцу код Пирота. Саслуживали су му архимандрит Јован (Јеленков), протосинђел Мардарије (Ковачевић), јереј Миленко Милутиновић, јеромонах Пајсије (Тодоровић), јеромонах Јоаким (Недељковић), јереј Душко Видачић архијерејски намесник пиротски, јерођакон Нектарије (Ђурић) и ђакон Ђорђе Филиповић, уз присуство монаштва и верних људи пиротског краја.

У својој надахнутој беседи Владика је подсетио на живот Светог Јована Крститеља „који је својим примером показао свима нама како треба да живимо и којим путем да ходимо.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Југоисточно од Пирота, на обронцима планине Видлич на десној обали Нишаве у селу Крупац, налази се манастир посвећен Усековању главе светог Јована Крститеља. Манастирска Црква подигнута је као спомен костурница српским војницима пострадалим у Српско-турском рату 1876-1877. године и у ратовима од 1912. до 1918. године. Као непокретно културно добро има статус споменика културе и заштићена је од стране Републике Србије. На спомен плочи стоји натпис:

Спомен-капела подигнута у част и славу палих жртава
за ослобођење од Турака 1876 - 1877. године и
свим борцима из парохије крупачке који положише
своје животе за ослобођење и уједињење
Срба, Хрвата и Словенаца од 1912 - 1918. године.

У Епархији нишкој Усековање главе Светог Јована Крститеља обележава се још у Лебану и у манастиру надомакГорњег Матејевца код Ниша.
{oziogallery 1784}