DSC 0527

Православна Епархија нишка и сестринство манастира Покровa Пресвете Богородице у Ђунису торжествено су прославили храмовну славу ове велике Светиње, 13. и 14. октобра 2019. године уз молитвено учешће неколико хиљада верника.
Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је у недељу, 13. октобра 2019. године уочи празника Покров Пресвете Богородице празнично бденије.

Владики Арсенију су саслуживали aрхимандрит Дамаскин (Грабеж), игуман манастира Светог Романа, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије "Светог Кирила и Методија" у Нишу, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, протојереј-ставрофор Мирољуб Стојановић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић из Епархије крушевачке, протојер Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Ненад Јовановић из Митрополије београдско-карловачке и протојереј Милан Ристивојчевић из Епархије ваљевске.

Посебна духовна радост завладала је током служења акатиста Покрову Пресвете Богородице, који је у поноћ на извору читао Преосвећени Владика Арсеније уз одговарањe сестринства манастира, и уз молитвено учешће на хиљаде верника са упаљеним свећама.

Епископу су саслуживали aрхимандрит Дамаскин (Грабеж), игуман манастира Светог Романа у Ђунису, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије "Светог Кирила и Методија" у Нишу, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, протојереј-ставрофор Мирољуб Стојановић, свештеник у пензији, протојер Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Ненад Јовановић из Митрополије београдско-карловачке и протојереј Милан Ристивојчевић из Епархије ваљевске и јереј Дејан Крстић, професор Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу.

Након акатиста, а по благослову Владике Арсенија, беседио је јереј Дејан Крстић, професор Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу.

"Ево вечери која својом светлошћу и торжественошћу превазилази све ноћи у годишњем кругу. Ево ноћи која сва сија Пасхалном радошћу, јер вечерас, браћо и сестре, из мноштва грла и срдаца, из једнога сабора Анђела Светих и нас овде сабраних и широм Православне васељене ори се песма Радуј се, радуј се Радости наша!" рекао је отац Дејан у дирљивој беседи.

Након акатиста Свету Тајну Јелеосвећењу служили су протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић, протојереј-ставрофор Љубиша Недељковић, протојереј-ставрофор Небојша Вујић, јереј Младен Шобот из Епархије шабачке, јереј Дејан Тодоровић из Митрополије београдско-карловачке , јереј Александар Срнић и јереј Милан Ристић.

Око четири сата иза поноћи служена је и прва Света Литургија, којом је началствовао протојереј-ставрофор Јован Илић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Новица Митровић, протојереј-ставрофор Драгиша из Епархије шабачке, протојереј Слободан Живановић из Епархије шабачке, јереј Југослав Ђурчић, јереј Александар Срнић, јереј Милан Ристић и Јереј Младен Шобот из Епархије шабачке.

Свету архијерејску Литургију служио је од 8 сати у понедељак, 13. октобра 2019. године Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније. Саслуживали су му архимандрит Павле из манастира Хопово, протојереј-ставрофор Петар, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Саво Крчо, протојереј Предраг Радосављевић, протојереј Братислав Вукићевић, протојереј Ненад Јовановић из Митрополије београдско-карловачке, јереј Радојица Радојковић из Епархије крушевачке и јеромонах Нектарије Ђурић. Владика Арсеније је честитајући празник сестринству манастира и верницима надахнуто беседио о празнику Покров Пресвете Богородице.

Честитајући мати игуманији Марији, сестринству манастира, свештенослужитељима и окупљеном верном народу празник Покрова Пресвете Богородице Преосвећени Владика одржао је надахнуту беседу о Пресветој Богородици.

"Дошли смо овде да прославимо Њу и да кроз Њу пославимо Господа нашег Исуса Христа и Спаситеља. На овом Светом месту се Она јавила и показала да је Она наша заступница и молитвеница пред престолом Бога живога" рекао је Владика Арсеније у беседи.


Свенародном Сабору, као и сваке године, присуствовао је велики број верника из свих крајева Србије, региона и дијаспоре, а у Евхаристијском сабрању учествовао је велики број свештенослужитеља из Епархија нишке и крушевачке.

На извештају благодаримо архијерејском намеснику алексиначком протојереју Братиславу Вукићевићу и Медијско-информативној служби Епархије нишке.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Јереј Дејан Крстић, професор Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу




{oziogallery 2057}