На празник Преподобних Зосима и Јакова Туманских, 21. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ пожаревачки и Митрополит браничевски Г. Игнатије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у манастиру Тумане.

Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су: Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски Г. Јован, Његово Високопреосвештенство Архиепископ ромулијанско-зајечарски и Митрополит тимочки Г. Иларион, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит нишки Г. Арсеније, Преосвећена господа викарни Епископи Патријарха српског: јегарски и изабрани Епископ лондонски и великобританско-ирски Нектарије, хвостански Алексеј и топлички Петар, архимандрити: Доситеј игуман манастира Гргетег, Козма игуман манастира Буково, Теофил игуман манастира Осовица, Павле игуман манастира Манасија, бројно свештенство и ђаконство.

Светој Литургији молитвено је присуствовао многобројни верни народ, монаштво, међу којима и архимандрит Димитрије игуман манастира Тумане, архимандрит Лазар игуман манастира Врдник, архимандрит Гаврило игуман манастира Горњак, игуманија манастира Радошин Нимфодора и мати Вероника из манастира Горњак и председник Владе Републике Србије Милош Вучевић.

У беседи, Високопреосвећени Митрополит Игнатије је рекао: Данас славимо литургијски Свете Преподобне Зосима и Јакова Туманске светитеље, а то када литургијски прослављамо, то не значи само пуко сећање на њих, оно што се десило у прошлости, то је живи сусрет са њима, јер управо Литургија је икона будућег Царства Божијег, она је пројава Царства Божијег. Као што у Царству Божијем када дође у пуноћи, доћи ће Христос у сили и слави окружен апостолима својим, светим својима, тако и ми почињемо Литургију када дође епископ окружен свештенством и народом Божијим.

Поводом празника освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

 

Извор: ТВ Храм