У четвртак, 1. фебруара 2024. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у организацији Управе Саборног храма у Нишу и НЦПД "Бранко“, након премијере у Москви и Београду, у Светосавском дому при Саборном храму у Нишу је одржана премијера документарног филма руске новинарке Анжелике Кареткине о првом Архиепископу српском Светом Сави, у продукцији руског државног телевизијског канала Руске Православне Цркве "СПАС", под именом "Свети Сава - Руска боја на српској застави“. Премијери филма су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, свештенство, бројне јавне личности и верни народ Града Ниша и Епархије нишке. 

У атмосфери духовног заједништва и културног богатства, редитељка Кареткина представила је своје ауторско дело пред препуном двораном, окупљеном ради одавања почасти једном од највећих светитеља у српској историји, Светом Сави. 

Ауторка се након пројекције обратила аудиторијуму: „Ја сам водитељ руског државног телевизијског канала Руске Православне Цркве „СПАС“, радим емисију о светитељима, и моја је идеја да радим филм о Светом Сави. Сама идеја је нашла корен у духовности и Светој Гори, где је Растко Немањић био под утицајем руског монаха. Велика ми је част и изненађење што сте ме позвали у родни град Светог Цара Константина. Духовна веза између наша два народа је нераскидива. Данас сам имала прилику да посетим ваш Црквени музеј и видим примерак Јеванђеља, поклон цара Николаја II Краљевини Србији (Југославији)“.

Филм представља дубок и свеобухватан поглед на живот и наслеђе Светог Саве, чија је улога у обликовању српског идентитета неизмерна. Од тренутка рођења, па све до његовог неуморног труда у ширењу православља и културе, филм пажљиво реконструише кључне догађаје, користећи аутентичне архивске материјале, сведочења познатих историчара и уметничке интерпретације.

Сама премијера одржана је у Светосавском дому у Нишу, признатом културном и верском симболу југа Србије. Ова одабрана локација додатно је нагласила духовну димензију филма, пружајући посетиоцима јединствено искуство. Продукција "СПАС" посебно је истакла своју подршку овом пројекту, нагласивши важност промоције православне културе и духовних вредности. Ова сарадња је резултирала не само висококвалитетним документарним филмом, већ и снажним подсећањем на важност заједништва православних народа.

Након пројекције, редитељка Анжелика Кареткина изразила је своју захвалност публици на ентузијазму и подршци, истакавши да је овај филм не само уметнички израз, већ и духовни мост између култура и векова. Свечана премијера овог документарног филма обележила је још један корак ка очувању и промоцији духовних вредности које су дубоко усађене у историји православног света.

Пре пројекције филма, учешће у програму узео је Дечје-омладински хор НЦПД „Бранко“, са диригентом, госпођом Јованом Микић.

 

На извештају благодаримо господину Здравку Стојнићу, PR-у НЦПД "Бранко".