31052022VOJNABOLNICA

У уторак, 31. маја 2022. године, када обележавамо 213. годишњицу битке на Чегру, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у капели Светих Врача Козме и Дамјана у кругу Војне болнице у Нишу.

Преосвећеном Епископу саслуживали су протојереј Миодраг Павловић, Архијерејски намесник први нишки, протојереј Ђорђе Димић, војни свештеник, протонамесник Димитрије Петровић, парох други при храму Светог Оца Николаја у Нишу, јереј Иван Ганић, војни свештеник, протођакон Ђорђе Филиповић и ђакон Никола Милић.

На крају Свете Литургије, код Ћеле-куле је одслужен парастос јунацима војводе Синђелића, који су дали своје животе бранећи ове крајеве. Ћеле-кула и дан данас представља један од најуникатнијих историјских споменика у нашој земљи, јер су у њу након боја Турци, по налогу Хуршид-паше, узидали лобање 952 устаника, како би народу утерали страх у кости и тако евентуално спречили нове побуне. Крајем 19. века, над Кулом је подигнута данашња капела, чиме је спречено даље пропадање куле, која је до тада била препуштена временским стихијама и зубу времена. Данас је од свих лобања узиданих након боја на Чегру преостало свега њих педесетак, које и даље стоје као подсетник на цену слободе коју су платили наши преци.

Након окончања евхаристијског сабрања, у присуству представника Војске Републике Србије и Града Ниша, парастос је одслужен и на самом Чегру, код споменика војводи Синђелићу и његовим борцима, пострадалим у чегарским шанцима.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ

 

{oziogallery 2727}