20190922 152602 93 87 220 5 436

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служиo је у петак, 20. септембра 2019. године на грчко-српском војничком гробљу у Пироту, помен српским и грчким војницима пострадалим у Пироту и околини током Првог светског рата, након пробоја Солунског фронта. Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије нишке и Грчке Цркве у присуству високих државних и војних званичника.

Kрај споменика 7.610 ратника из Пирота на брду Метиљавица налази се и војничко гробље грчке војске у коме почивају остаци 358 војника, подофицира и официра из ове пријатељске земље, који су крајем првог светског рата страдали у околини Пирота и ово је једино грчко војничко гробље из Првог светског рата које се налази у Србији.

Грчко војничко гробље настало је захваљујући Гркињи Екатерини Левандис са Волоса - која је заједно са својим супругом, лиферантом српске војске Петром Станковићем, сазнавши за судбину својих сународника, одмах по доласку у Пирот, сакупила кости 358 грчких војника које су биле расуте по Старој планини. Више о грчком војничког гробљу и историји која му је претходила, али и о српско грчком пријатељству можете читати у 10. броју листа "Глас" Православне епархије нишке у тексту који потписује ђакон Далибор Мидић, а можете слушати и у специјалној емисији која је посвећена овој важној теми.

{oziogallery 2046}