003
Са жељом за очувањем духовне и моралне снаге, неговање заједништва и међусобног поштовања, толеранције и свакојаког успеха и напретка, Медицински факултет Универзитета у Нишу, прославио је своју крсну славу Светог Саву.


Чин резања славског колача ообавио је Његово Преосвештенство Eпископ нишки Г. Арсеније, у присуству наставника, сарадника, студената и запослених на Факултету.

           002

На почетку академије, Женски хор Студентског културног центра извео је Светосавску химну. Након химне све присутне поздравио је беседом Епископ нишки Г. Арсеније, а потом се скупу обратио домаћин славе продекан проф. др Раде Чукурановић надахнутим речима велике захвалности свима који су дошли и увеличали славље, истичући и чињеницу да се у овој години обележава 8 векова аутокефалности Српске Православне цркве, па је тим више обележавање славе ове године имало посебну важност.

           006

Део из беседе Матије Бећковића о Светом Сави говорио је студент медицине, Дарко Ковачевић.

„Било је Срба и пре Светог Саве, али је Свети Сава први Србин који је знао ко је.
Било је цркве и пре Светог Саве, али је Свети Сава основао цркву и назвао је српском.
Било је манастира и пре Светог Сава, али је Хиландар најдоњи камен нашег духовног постојања.
Било је пре Светог Саве и болница и учионица и библиотека, али је прву болницу, прву учионицу и прву библиотеку основао Свети Сава.“

Женски хор Студентског културног центра извео је пар композиција међу којима и композицију „ Расти, расти, мој зелени боре„ која се сврстава у једну од најлепших тадиционалних српских песама и говори о Светородној лози Немањића и Хиландару – задужбини Светог Саве.

Стиховима песме Десанке Максимовић „О пореклу“, композицијом „Ово је Србија“ и завршном речју домаћина славе продекана проф. Радета Чукурановића, завршена је свечана академија.

Домаћин славе је све присутне госте упознао да ће славу предати следећем домаћину проф. др Јованки Гашић и позвао све госте на пригодно послужење.

Извор: Медицински факултет у Нишу