prokupljeУ навечерје празника Св.вел.Прокопија кога Света Црква прославља 21/8 јула, у граду Прокупљу који носи име по овом дивном Христовом мученику и у чијем се храму од 14.века чувају његове свете мошти,уприличена је духовна светковина.
Празнично бденије служио је његово преосвештенство епископ рашкопризренски и администратор епархије нишке г.Теодосије уз саслужење свештенства епархије нишке,уз присуство великог броја верника,као и председник општине Прокупље г.Александар Симоновић са сарадницима.Након бденија од храма Св.Прокопија кренула по први пут после 80 година Свечана Литија улицама ѓрада у којој су учествовали припадници Војске Србије,МУПа,као и многобројни чланови различитих КУ друштава и др. удружења.У литији су се носиле и Свете мошти Св.велм.Георгија које се такодје чувају у поменутом храму.
Сутрадан Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвештени владика Теодосије уз саслужење свештомонаха светих манастира Ђурђевих Ступова,Поганова,Сукова,Дивљане,као и многобројни свештеници нишке епархије.На Светој Литургији владика Теодосије је произвео старешину храма св.велм.Прокопија протонамесника Николу Илића у протојереја,док је Архијерејског Намесника топличког протојереја Слободана Петровића и протојереја Милана Роглића одликовао правом ношења напрсног Крста.
Светој чаши приступило је велики број верника,а на самој Светој Литургији поред представника општинских власти,Војске Србије,МУПа, присуствовао је и господин Милета Радојевић, директор канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије.
Преосвећени владика Теодосије је пресекао и славски колач и пожелео свако добро домаћину славе г.Владети Станковићу који је део славског колача предао наредном домаћину г.Александру Симоновићу,градоначелнику града Прокупља.Након Свете Литургије уследила је Трпеза љубави,након чега је у галерији "Божа Илић" у Прокупљу владика Теодосије доделио Повељу Светог Прокопија као и похвалнице заслужним грађанима Прокупља.

Фото: Владимир Гашевић {oziogallery 1475}