ПРОГРАМ ПРЕДАВАЊА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА У ЦРКВИ СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ. НОВОЗАВЕТНА МЕСТА О ВАЗНЕСЕЊУ ХРИСТОВОМ И ПЕДЕСЕТНИЦИ

hram sv cara konstantina i jeleneЦрква Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу са благословом Његовог преосвештенства епископа г. Теодосија наставља свој недељни програм. Сваке среде у редовним приликама, у продужетку акатиста од 18 часова, предвиђено је организовање предавања из Светог писма. Тема предавања на дан 31. маја била је ''Тумачење места из Светог писма о Вазнесењу Христовом и Педесетници''. Предавач је био јереј др Бобан Димитријевић, професор Призренске богословије Светог Кирила и Методија привремено у Нишу.

РЕЗИМЕ ПРЕДАВАЊА:
Смисао Силаска Светога Духа на ученике Христове је у њиховом крштењу Светим Духом, односно примању Светога Духа. Данас је крштење у Цркви спој новозаветног крштења водом и крштења Светим Духом, у светим тајнама крштења и миропомазања. То је лична педесетница сваког човека, која се дарује одмах након крштења. Апостоли су мислили да ће Господ Исус Христос одмах по свом васкрсењу установити Царство Божје, али им је он одговорио да се време његовог коначног установљења не може знати. Међутим, они ће примити силу Светога Духа и бити његови сведоци. Благодат Светога Духа ће укрепити његове ученике и омогућити њихову мисију до крајева васељене. То је најава периода проповедања победе над смрћу. Делатност Светога Духа односи се на благодат, давање Божје силе за такво сведочење. Чинећи дела том силом ученици сведоче Христово даље присуство у свету. Приликом вазнесења Христовог анђели објављују да ће он поново доћи. Христос се вазноси својим телом, што је узношење људске природе до Божјег престола. С десне стране Оца, то значи довођење обожене људске природе у исту раван са божанском. Људска природа је тиме оспособљена да учествује у вечном божанском животу кроз Сина Божјег. Такође, Христово вазнесење на небо омогућује да наша вера на земљи буде израз слободе. Христово телесно одсуство значи да се победа над смрћу не намеће насилно, силом очигледног доказа. Силазак Светога Духа довео је до нове сагласности и разумевања између људи, насупрот старозаветној вавилонској пометњи коју је Бог послао како би зауставио људску сујету. Тако је Бог једини који даје могућност остварења јединства између људи у свету. Према другом старозаветном пророштву, Силазак Светога Духа је долазак и увођење последњих дана у историју. Црква се том приликом пројављује у свом истинском бићу, као довршетак плана спасења и присуство Царства Божјег у икони. Време Цркве је време последњих дана, икона Царства Божјег у времену, стварно присуство Христа и божанских енергија које омогућавају однос људи са Богом. По доласку силе Царства Божјег у пуноћи, о Другом Христовом доласку, тај однос ће постати коначан и потпун. Црква је присуство Христа кроз векове, у литургијској заједници. Човеков живот се усредсређује на питање стицања благодати Светога Духа, личног искуства виђења Божје славе. Зато је Педесетница пеазник увођења света у тајну Цркве.