DSC06424Прослава празника Сретења Господњег, једног од највећих празника наше Цркве, којим се молитвено сећамо дуго очекиваног сусрета између Богомладенца Христа и старца Симеона, у Епархији нишкој, започела је свечаним бдењем које је у храму Светог архангела Гаврила у Нишу служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Господин Теодосије, администратор нишке дијецезе.
На сам дан овога великога празника Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог оца Романа чудотворца служили су Преосвећена господа Епископи, рашко-призренски и администратор нишке Епархије Теодосије и будимљанско-никшићки Јоаникије уз саслужење великог броја свештенства из разних Епархија наше помесне Цркве, и верног народа окупљеног око трпезе Господње.
Посебну радост данашњем дану и великом празнику донело је монашење Г. Александра Пајића, службеника Епархијског Управног Одбора Епархије нишке.У току Свете Литургије брат Александар прибројан је монашком лику ове свештене обитељи и понео је име великог учитеља народа, као и његовог заступника и небеског покровитеља, апостола Павла.Приликом пострига и добијања свеоружија монашког, монаха Павла, овом ангелском чину привео је протосинђел Павле из манастира Ораховица, дугогодишњи намесник и сабрат свештене обитељи Острошке.
Након пострига Епископ Теодосије се обратио свим сабраним, а особито монаху Павлу, и поручио му да се у свом монашком путу угледа на великог ревнитеља и трудбеника на делу Господњем.
По примању Светих тајни Христових, бираним речима обратио се и Епископ Јоаникије честитавши данашњи празник, који је између осталог истакао да монаха Павла познаје од најранијих дана, кроз сво његово школовање и да је као духовни отац будно пратио његово узрастање, поручивши му да се у свом ангелском чину угледа не само на учитеља народа Апостола Павла него и нашег савременика блаженопочившег Патријарха Павла.
Љубављу братије након духовне радости уследила је трпеза љубави.
У поподневним часовима Епископи Теодосије и Јоаникије учинили су посету манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису.

Епископ Јоаникије



View post on imgur.com