САСТАНАК ЕПИСКОПА И ГРАДОНАЧЕЛНИКА У НИШУ

САСТАНАК ЕПИСКОПА И ГРАДОНАЧЕЛНИКА  
У НИШУ
19. септембра 2011. Преосвештени Владика нишки Господин др Јован,

DSC06036-1примио је градоначелника  града Ниша Господина мр Милоша Симоновића,  у својој Епископској резиденцији у Нишу. Поред ближег упознавања духовног предстојатеља Епископије нишке и градоначелника нашег града, било је помена и о тренутном духовном и економском стању народа који живи на овим просторима, о потребама Православних да Ниш као град са заиста великим бројем Православних душа, оплеменимо и обогатимо изградњом одређеног броја нових храмова који би служили као центри духовног узрастања и културног уздизања нашег народа, и то на следећим локацијама:насеље Ледена Стена – Храм Св. Петке, насеље Дуваниште – Храм св. Василија Острошког, насеље Дурлан и Медошевац Храм Св. Николе, насеље Чалије Храм Св. Саве, Параклис Св. Николају Жичком у студентском граду.

2013.  је година прославе великог свехришћанског јубилеја, година у којој молитвено  прослављамо 17 векова слободе исповедања вере у Господа и Спаса нашега  Исуса Христа, указом донешеним у Милану 313. Од стране првог од римских царева који поверова у Господа Христа, Константина Великог, Божијим промислом рођеног у овом граду. Разговор Епископа и Градоначелника ишао је такође и у смеру припрема на различитим нивоима Цркве и града да овај величанствени јубилеј што достојанственије дочекамо и прославимо .

Тенденција Господина Епископа и Господина градоначелника, да се Ниш као град са веома богатом историјом и културом, у будућности уздигне на заслужени степен центра Хришћанске културе. Преосвећени Владика Јован је господину градоначелнику укратко презентовао већ припремљене пројекте који чекају своју реализацију у граду великога Константина. Између осталог било је речи о књизи Епископа Јована  „Икона Христа“ за којом ће уследити и штампање још две књиге под насловом : „Икона Богородице“ и „Константиново наслеђе“ које су поткрепљене живим Богословљем и аргументоване историјским чињеницама. Између осталог на састанку је било речи и о снимању филма о Цару Константину и телевизијскoм серијалу на исту тему, у организацији фондације „Свети Цар Константин“  Епархије нишке.

Господин Градоначелник је предочио да се у што скорије време очекује оснивање Грчког културног центра у Нишу, за којим већ дуже времена потребују становници овог града, који су од стране сестринске Грчке републике вазда само љубав примали.

Харитативна делатност као начин помагања народу тема је која свакако тесно везује Цркву односно Епархију нишку и град Ниш, на овом састанку било је речи о оснивању народне кухиње од стране Епархије нишке, где би се свакако градске власти несебичном помоћу укључиле.

Имајући у виду да је Ниш једна од првих црквених општина основаних на Балкану, као и чињеницу да је Свети Цар Константин рођен на овим просторима, било је речи да град Ниш који вековима живи под небеским покровитељством светог Константина и матере му свете Јелене буде обележен спомеником Цара Константина и Часним Крстом, као основним символом хришћанства.

Састанак Владике Јована и Господина Милоша Симоновића, протекао је у веома лепом и пријатељском расположењу, на обострану радост  због досадашње добре међусобне сарадње Епархије нишке са представницима градских власти.