09.06.2012.JustinianaPrimaНа оданије Педесетнице преосвештени Епископ нишки Господин др Јован, служио је Божанствену Литургију Златоустову, на остацима древне Архиепископије Јустинијане Прима уз саслужење свештенства јабланичког и лесковачког Архијерејског намесништва.
У саставу данашње Епископије нишке налази се и ова светиња Јустинијана Прима, седиште Архиепископа и градско утврђење, историјски локалитет познат и као Царичин град.
На овом тлу, од самог разарања славног града великог византијског Цара Јустинијана није служена Света Служба Божија, барем о томе не постоје писани трагови. Данашњи дан веома је значајан историјски моменат, након четрнаест векова, на темељима славне прошлости, поново је слављено Име Божије светим Евхаристијским сабрањем, бескрвном Жртвом коју „од свих и за све“ приноси Архипастир нишке дијацезе и Пастироначалник овог древног Светилишта .
Непрекинути континуитет архипастирске службе и дар Духа Светога којим цела околина дише, не дозвољавају прошлости да савлада садашњост и будућност, Трпеза Господња и са овог светог места данас је нахранила многе . Нахрањени Небеским Хлебом, укрепљени и оснажени, сви су осетили снагу и жељу да себе уграде овде и учине све да ове зидине заживе животним даром свете Службе.
На светој Литургији у свештенођаконски чин рукоположен је г-дин Ђорђе Ракић.
Епископ Јован архипастирским словом подсетио је на славну прошлост овог Јустинијановог светог здања, и све позвао на труд узрастања у Господу.

09.06.2012. Beseda Epskopa na Svetoj Sluzbi na lokalitetu Justiniana Prima.mp3






JustinianaPrimaОПШИРНИЈЕ О ЛОКАЛИТЕТУ  ЈУСТИНИЈАНА ПРИМА