24.05.2012.SpasovdanПрослава великог празника Спаситељевог вазнесења на небо и дан молитвеног помена Свете Равноапостолне браће Кирила и Методија прослављен је у Епархији нишкој литургијским сабрањем у древном граду Ремезијани, данашњој Белој Паланци. Бела Паланка слави Спасовдан као своју храмовну и градску славу.
Свету Службу у белопаланачком храму служио је преосвештени Епископ нишки Господин др Јован уз саслужење свештеника и свештеномонаха пиротског и белопаланачког архијерејског намесништва. Након Свете Службе, градским улицама прошла је спасовданска литија предвођена Архипастиром нишке Епископије. Пролазак литијског крсног хода Ремезијанским улицама пратило је мноштво деце који су у шпалиру од школе до цркве поздрављали свог Епископа бацајући пред њим букете цвећа, овај чин и израз детиње љубави , подсећао је на ону искрену дечију добродошлицу деце која са палмовим гранчицама и цвећем дочекиваху Спаситеља пред вратима Јерусалимским.
На послетку пререзани су славски колачи у трему белопаланачке Цркве, и у просторијама општине, славље Спасовог дана настављено је богатом трпезом љубави.
Господин Епископ у повратку за престони Ниш обишао је и велелепни храм светик Кирила и Методија у Црвеној Реци. 

Беседа Епископа на