11052012PromocijaDVDjaLiturgijskiPrirucnikУ петак 11. маја са почетком у 15 часова у просторијама Савеза глувих у Нишу одржана је промоција ДВД издања Епархије нишке под називом "Литургијски приручник за особе са оштећеним слухом". Овај диск штампан је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина др Јована и представља један од првих корака ка систематском оприсутњивању Богослужења служених гестовних говором у Српској Православној Цркви. Оваква Богослужења су новост у СПЦ али нису новина у Православном свету те већ постоје у пракси неких помесних Цркви.

Издање садржи два поглавља; ПОЈМОВИ, где се налазе гестови свих појмова које текст Литургије Светог Јована Златоустог садржи и још неких који би се у одређеном контексту могли употребити. Друго поглавље; ЛИТУРГИЈА представља како би то у пракси могло да изгледа и садржи у сегментима готово целу Свету Литургију. Укратко, овај ДВД садржи све оно шта је релативно искусном преводиоцу довољно како би Свету Службу учинио разумљивом глувом човеку у мери у којој ову Тајну над тајнама могу објаснити речи и појмови. 

liturgijski prirucnik_dvd_coverСтручни консултант гестовног говора био је господин Милосав Јовановић, експерт гестовног говора и председник Савеза глувих Србије, који је у многом помогао ђакону Огњену Станковићу, вишегодишњем вероучитељу "Специјалне школе са домом ученика Бубањ" да осмисли гестове за изразе са којима се људи са оштећеним слухом још увек нису срели. Комплетан видео материјал снимио је и монтирао господин Бојан Тошић а радио Глас Епархије нишке постарао се за аудио запис. Дигигент хора цркве Светог Николе у Нишу, госпођа Наташа Тасић, отпевала је Литургијске песме и одговарања. Сама идеја за покретање овог пројекта потекла је од пароха ткзв. Дома глувих у Нишу, протојереја Ненада Микића који је са ђаконом Огњеном био демонстратор гестовног говора на самом диску.