На празник Светог апостола и јеванђелисте Марка Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Алексинцу на темељима храма посвећеног овом благовеснику речи Божије. Владики Јовану су саслуживали свештеници града Алексинца и алексиначког Архијерејског намесништва.


IMG 3052


На крају службе, а пре речи архипастирске поуке пререзан је славски колач овога храма који је у изградњи. Затим је уследила свечана литија улицама града. У литији су поред свештенства и благочестивог народа узели учешће и христољубиви припадници Војске Србије на челу са својим старешинама, као и богољубива светосавска дечица, ученици веронауке у алексиначким школама. Целу литију је пратило појање црквеног хора. У центру града прочитано је Свето Јеванђеље, а затим је Владика покропио освећеном водом све четири стране света призивајући Божији благослов на сав сабрани народ, на град и на целу Цркву.

Молитвени ход се завршио је у порти светониколајевског храма где је поред записа прочитана молитва за благостање народа и града, а затим пререзан славски колач који су принели градски оци. После тога у просторијама ЦО Алексинац уследила је трпаза љубави. Боравак владике Јована у алексиначком крају завршен је посетом манастиру Светог Стефана у Липовцу где је ради духовног укрепљења и руковођења Владика својим саветима и бригом напојио душе манастирског духовника, игуманије и сестара који се тамо подвизавају.





Фото: хаџи Миодраг Миладиновић