DSC 0040У четвртак 03. децембра 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније заједно са госпођом Мирјаном Андрић, директорком Републичког завода за заштиту споменика културе, посетио је пећинску цркву у Рсовцима.

У цркви их је дочекао архимандрит Рафаило Голушин.

Циљ посете овој светињи био је како би се госпођа Андрић упознала са светињама Епархије нишке које до сада није имала прилике да види.

Преосвећени Владика и госпођа Андрић разговарали су о томе како на најбољи начин заштити ову стару светињу од пропадања.

Након пећинске цркве Његово Преосвештенство и госпођа Мирјана обишли су  „Пазарску“ цркву у Пироту.

Пећинска црква Светих Петра и Павла налази се поред села Рсовци на Старој планини у пећини брда Калик, 22 километара од Пирота. Подигнута је у 13. веку. Ова црква јединствена је у свету по томе што је у њој Господ Исус Христос осликан ћелав. Под заштитом државе је као државно и културно добро од 1981. године

Ова црква је пећинска и испосничка и налази се на Старој планини у атару села Рсовци. Ова црква је по много чему јединствена, пре свега што је смештена у самој пећини, а друго је то што се на северном зиду овог светилишта налази фреска Господа Исуса Христа, јединствена у хришћанству, познатија и под именом Исус Младенац. Занимљиво је то што је ту Господ Исус Христос осликан као млад и ћелав а на основу стила и боја може се рећи да фреска потиче из средине или друге половине 13. века. Верује се да је ова црква осликана када је у Лазареву Србију доспео велики број испосника из предела Синаја.

До ове испоснице се некада стизало веома тешко једва проходном стазом и са улагањем огромног напора. Реновирање ове приступне стазице финансирала је Светска туристичка агенција, јер је црква сврстана у историјске реткости. Пошто је цела црква у стени, у кани масив укљештена су врата а иконостас је од најобичнијих дрвених греда.

{oziogallery 2367}