ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ БР. 29 (3/2023)

 

Садржај трећег броја часописа Глас за 2023. годину, двадесет деветог по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом прослављања Педесетнице и празника Светих апостола Петра и Павла, као и испраћаја блаженопочившег схиархимандрита Дионисија, духовника Манастира Светог Стефана у Липовцу, на вечни починак у Царству небеском. Тим поводом у овом броју на насловној страни стоји његова слика, а на њега се односи и наслов уводног текста за овај број, „Како се живи и како се воли“, преузет из беседе Епископа нишког г. Арсенија на сахрани високопреподобног духовника.

Рубрика Богословље отвара се делом из „Беседе друге о нејасности пророка“, Светог Јована Златоустог, под редакцијским насловом „Немојмо да се бавимо туђим, него својим злом“. Теологија иностраних православних аутора представљена је текстом чувеног православног теолога ХХ века, Јарослава Пеликана, „Бог који говори“, а у продужетку је објављен празнични текст теолога Ненада Тројановића из Ниша, под насловом „Благо Духа Светога“. Превод светоотачког текста „О делaтностима Творца“, Светог Фотија Константинопољског, сачинио је Михаило Оровић. Од локалних свештеника за овај број пише јереј Немања Шево, парох Храма Рођења Христовог у Пироту, на тему „Покајање – благодат после крштења“.

У рубрици Духовне поуке објављен је разговор са протојерејем ставрофором Милутином Тимотијевићем, умировљеним ректором Српске православне богословије Светог Кирила и Методија у Призрену и Нишу, под насловом „Треба одржати оно чега смо се прихватили“, као и есеј архимандрита Лазара Абашидзеа, „Да се разбуктава живо огњиште вере“.

У рубрици Црква и савремени свет објављен је ауторски текст академског сликара и магистра историје уметности Горана М. Јанићијевића, на тему „Православна црква и крај уметности“, као и редакцијски текст о ставовима и делима др Жељка Младеновића, психолога и професора струковних васпитачких студија у Алексинцу, под насловом „Ауторитет је у љубави, а не у надмоћи“. Следе два текста свештеника Епархије нишке: јереја Далибора Мидића из Ниша, о „Ученицима Светог Јована Крститеља“ и протојереја Николе Пешића, архијерејског намесника власотиначког, „О полутанима“, чији је поднаслов: „Три подлоге са којих посматрамо живот“.

У рубрици Хришћански живот објављенo је сведочанство Владимира Поповића, музичког продуцента из Власотинца, на тему „Последња истинска побуна“, као и животна прича Ненада Живановића, чији је наслов „Комшија“. Рубрика се завршава беседом проф. др Хаџи Ивана Тасића, кардиолога из Ниша, одржаном на Видовданској академији у Нишу 2023. године, под насловом „Данашња Косовска битка води се за српску децу“.

У рубрици Из прошлости објављен је музејски експонат иконе Богојављења, сликане на рибљој кости из XVIII – XIX века, из Манастира Темска. Ђакон Предраг Владисављевић пише есеј о „Чегарској Голготи“, с поднасловом „Слобода крвљу плаћена“. У наставку је објављено поглавље о „Владавини цара Констанција“ француског академика Пјера Маравала из његове недавно преведене књиге о синовима цара Константина, коју је објавила издавачка кућа Медивест из Ниша. Теодора Бојовић Красић за овај број даје текст под насловом „Савршени народ Светога Саве“, настао на основу филолошког истраживања Доментијановог дела.

У рубрици Катихеза објављена су искуства о значају верске наставе из пера Миљане Миливојевић, матуранта једне од средњих школа у Нишу, насловљен речима српског песника Миодрага Павловића, „Браните се, научите пјесан!“ У наставку, из „Реторике“ Бранислава Нушића пренет је део под називом „Како припремити квалитетан увод“, са коментарима проф. Ивице Живковића.

У Приказима и догађајима представљене су активности Верског добротворног старатељства Епархије нишке „Добри Самарјанин“, извештај о Међународној научној конференцији „Свети Сава и Доментијан“, одржаној у Нишу и Студеници, као и репортаже о свечаној академији одржаној на Археолошком локалитету „Медијана“ поводом славе Града Ниша, и о уметничкој изложби „Константин“, отвореној у Галерији Синагога у Нишу. Посебан приказ о Осмом међународном фестивалу духовне музике „Музички едикт“ саставила је Уна Арсић. У рубрици Из света културе објављен је редакцијски текст под насловом: „У узвишеној лепоти музике дајеш нам да наслутимо рај“, о доживљају вере у стваралаштву младог композитора и диригента Хаџи Јакова Милутиновића.

На странама обележеним речима Вечан спомен најпре је објављено слово јереја Далибора Мидића поводом упокојења јереја Миодрага Цинцаревића, дугогодишњег пароха и старешине Саборног храма у Нишу. Затим следи извештај јеромонаха Евстатија и сестринства Манастира Светог Стефана у Липовцу о престављењу великог духовника схиархимандрита Дионисија Пантелића. У продужетку је објављен интегрални текст беседе Епископа нишког г. Арсенија, изговорена на опелу блаженопочившем духовнику, са још две песме које је оцу Дионисију посветио Драгиша Бојовић.

Након редовних рубрика, Из летописа Епархије нишке и Служења Епископа нишког, објављен је и део беседе Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, изговорене на светој архијерејској литургији о празнику Светих апостола Петра и Павла 2023. године у Јелашници код Ниша, под редакцијским насловом „Најбогатији сиромаси“.

Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај првог броја за 2022. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протојереја Дејана Јовановића, јеромонаха Игњатија Ђорђевића, јереја Влада Капларевића, јеромонаха Николаја Јоцића, јереја Далибора Мидића, др Дарка Крстића, професора, Александра Глишовића, професора, Лазара Павловића, Јелене Љубеновић и уредника др Ивице Живковића, професора, у сарадњи са ђаконом Николом Ераковићем из Медијско-информативне службе Епархије нишке, као и новинарима Радија Глас Епархије нишке.

Претходно издање часописа "Глас", број 28, можете преузети на следећем линку