GLAS peta serija broj 8

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија изашао је из штампе нови, осми број пете серије часописа Глас Епархије нишке.

Средишња тема овог броја је Велики нишки Саборни храм Силаска Светога Духа на Апостоле, који је почетком ове године обележио сто четрдесет година од освећења. У тексту поводом јубилеја наведени су главни моменти историје ове светиње, детаљан опис њене архитектуре и живописа, као и пригодна сведочанства Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја и старешине Саборног храма протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића. Часопис преноси репортажу са освећења, која је далеке 1878. године била објављена у ондашњим Српским новинама, фототип уговора Нишке митрополије и протомајстора Андрије Дамјановића о изградњи овог храма и биографију Митрополита нишког Јоаникија Другог, једног од најзаслужнијих за покретање послова изградње. Посебан прилог из књиге нишког аутора Димитрија Миленковића говори о заслугама краља Милана за очување културног наслеђа Ниша.

Великопосне и васкршње теме, везане за овај период богослужбене године, представљене су прилагођеним текстовима беседа које су Александар Срнић и Милан Крстић произнели на братским састанцима Преосвећеног господина Арсенија са свештенством Епархије нишке. У ову групу прилога спада и богословска студија протојереја-ставрофора Бобана Миленковића, некадашњег професора Призренске богословије привремено у Нишу, о средствима и начину излагања истина Светог писма код Светог Григорија Паламе. Са својим ауторским текстовима у овом броју учествују и професорке Нишког универзитета, др Слађана Ристић Горгиев и др Кристина Митић, на теме празника Светог Саве и Ђурђевдана. Читаоцима је представљен лик и дело познатог савременог грчког свештеника и психотерапеута Филотеја Фароса, као и нови православни катихизис који је саставио Митрополит волокаламски Иларион Алфејев. Интервју за овај број дао је нишки свештеник Огњен Станковић, доскорашњи уредник званичног веб-сајта ''Православна Епархија нишка''.

Глас Епархије нишке у овом броју објављује репортажу о заслугама велике добротворке госпође Звезде Дејановић из Ниша, која је недавно напунила сто година живота. Приказан је рад Међународне научне мреже ''Pax Byzantinoslava'', основане на иницијативу Центра за црквене студије из Ниша. Представљени су резултати палеографских истраживања нишког теолога Ане Јовановић, као и досадашњи рад нишких катихета Миодрага Гашића и Милоша Станојевића на електронском православном часопису за децу и одрасле ''Будилник''.

Часопис излази квартално, а ово је његов други овогодишњи број.

Уредник часописа др Ивица Живковић