SAGLASJE
„ САГЛАСЈЕ“
Епархија Нишка
( Часопис Епархије нишке за хришћанску просвету и културу )
Број 1 – 2, децембар 2014.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Јована изашао је нови број часописа „ Сагласје“. Ово је уједно и друга година излажења. Часопис „Сагласје“ има и службени додатак „ Глас Епархије Нишке“, који је изашао као троброј, а има сврху унутарње употребе. Физичким описом часопис „Сагласје“ спада у ред најбоље опремљених савремених часописа. Урађен у пуном колориту, са прегледним спектром тема, омогућава читаоцу да оствари потпуни умни дијалог са текстом. Текст је поткрепљен илустрацијама, сликама и иконама, те све скупа даје једну потпуну и кохерентну целину, што је веома важно онда када су у питању часописи који служе духовном и образовном узрастању.
Долазећи до оног главног, а то је свакако садржина часописа, ту неоспорно одмах упада у очи избор тема. Разноврност тема је оно што даје на значају, квалитету, али и на озбиљности овом часопису. Садржину часописа можемо слободно поделити на неколико целина, с обзиром на теме које сусрећемо конкретно у овом броју. Пре свега су ту теме из богословља, међу којима налазимо и поуке Светих Отаца, пастирске психологије, педагогије, хришћанске етике, историје, природних наука, као и теме хришћанско – традиционалне садржине. На самом почетку сусрећемо једну изразито занимљиву, поучну и вредну студију Његовог Преосвештенства Епископа Јована на тему вина и богослужбене употребе истог. Ова студија има, не само духовни значај, већ и културолошки. Ова студија оставља утисак јасноће и свеобухватности, стога што теми приступа из перспективе како Старог Завета тако и Новог Завета. У оквиру богослвских тема имамо и текст о Рождеству Христовом, аутора инока Григорија Круга, где се сажето теолошки говори о значају Оваплоћења Христовог за спасење човека и света. Текст „ Освећење живота – Светотајински живот Цркве“ аутора свештеника Бобана Стојковића, где се говори о Светим Тајнама као извору освећења човековог живота. Ту такође налазимо и молитвено сећање кроз текст блажене успомене Патријарха српског Павла. У оквиру богословских тема часопис „ Сагласје“ нам доноси и тему која говори о дијалогу Православне Цркве и римокатолика, где свештеник Бобан Димитријевић разматра учење о папском примату са становишта Православне Цркве. Аутор јереј мр Љубиша Костић доноси нам тему „ садржај православнога опела као парадигма хришћанском поимању светости“
Много је тога данас што човека окупира, тј окупира његову пажњу, концентрацију, где су оба фактора итекако важна за правилно функционисање човека у животу. Стога, часопис који је пред нама отвара и теме такве врсте. Дијапазон се простире од разматрања питања виртуелне стварности, којој је човек данас, нажалост, веома склон, те стога губи осећај реалности, а пре свега осећај и искуство односа са другима. Све то има своје узроке и у мас медијима, чија је надмоћ над људском мнењем данас очигледна. Долазимо и до тема из педагогије, боље рећи философије педагогије, где се у једном чланку аутора проф.Зорана Момчиловића обрађује тема „ Религија у огледалу породичне педагогије“. Аутор наиме инсистира на томе да у свету постоје различити системи вредности, различите културе, као и разнолики религијски обичаји. Оно што нам аутор доноси јесте говор о кризи савременог човека, у коју је запао управо због непостојања хришћанског начела у животу. Та се криза може превазићи једино кроз православно хришћанство, које стоји као искра, као светло у тунелу овога живота.
Онда када говоримо о психологији, у овом броју часописа „Сагласје“ имамо и једно подсећање на недавно одржано предавање академика Владете Јеротића у сали светосавског дома, у Нишу. Академик је том приликом говорио на тему „ Непознатог у људском животу“. Тако имамо говор о човеку као недовршеном бићу које потребује напредак, потреби упознавања себе као почетног елемента развоја и прогреса личности. Потреба заједништва за човека је пресудна. Тако и онда када је у питању брачна заједница, где је дијалог, према мишљењу академика од врхунског значаја.
Присутне су и теме из природних наука. Прво наилазимо на теме из медицине, где се говори о тајни човековог рађања. Човек је тајна. Вредност његове личности се не може ничим мерити, јер је човек Божије дете, пре свега, а као онај који је створен по Икони Божијој, призван је да буде. По речима св. Атанасија Великог „са – сагледатељ“ Богу творевине. Човек је творац у малом, а текст који стоји пред нама, аутора др Витомира Перића, се управо говори о рађању човека, али и томе колико се данас унижава тајна човекове личности, пре свега све више присутним абортусима, као и генетским инжињерингом. Овде видимо детаљан опис процеса зачећа и настанка детета у утроби мајке. Аутор нам указује на сву чудесност и прецизну функционалност репродуктивног система код човека.
Место у овом броју часописа „ Сагласје“ посвећено је и математици, тачније математици у библијском тексту.
Што се тиче етичких тема, аутор Гордана Чомић нам доноси чланак под називом „ Лицемерје“, као и текст о Христа Јанараса под називом „ Привид лепоте“, у коме се говори о савременој експлоатацији женске лепоте зарад рекламе или других негативних циљева.
Теме из области историје посвећене су пре свега Свештеномученицима Епархије Нишке, од аутора протојереја Миодрага Павловића, као и теми „ Ниш у првом Светском рату“ од аутора Небојше Озимића, историчара.
Велико је наше хришћанско – српско наслеђе, и оно што је веома карактеристично јесте идеја српске мајке, или боље и тачније рећи постојање српских мајки у нашој историји и њихов значај за напредовање и узрастање у морално – хришћанском духу српких синова и кћери. Текст „ Српска мајка“ говори управо о томе. Погледајмо само нашу народно – хришћанску поезију и видећемо колики је значај српске мајке у свим добрим данима, али и крсним страдањима нашег народа, којих је и пречесто било.
Сећање блажене успомене владике нишког Јована ( Илића) , о томе како су се његови стари молили Богу, говори нам да је наш народ итекако богомољни народ, да су стари знали молити се без престанка, сваки посао почињати са молитвом и исти завршавати са молитвом на уснама и у срцу. Ово сећање Владике , врло је важно за нас данас. Јер, нама је почело бивати наопако онда када смо у неким временима раскрстили са традицијом, а сви добро знамо да човек који се одрекне својих старих, својих предака, који су му веру у Бога Тројичног пренели, не може да постоји као потпун и остварен.
Из свакодневног живота епархије имамо тему о верској настави, која се успешно изводи у школама града Ниша. Оно што је заиста велико дело мисије свештеника, са благословом Његовог преосвештенства епископа Јована, јесте духовна делатност у КПЗ – Ниш. Духовник ове институције отац Иван Цветковић говори нам о духовном животу у КПЗ – Ниш. Највећа радост јесте обнова и потпуно нови изглед, достојан сваке хвале, затворске цркве св. Стефана Дечанског. Трудом и радом осуђених лица овај храм је потпуно обновљен и осликан.
На крају, имамо и приказ нове књиге Епископа нишког Јована под називом „ Бог се јави у телу“.
Приказ књиге урадио је ђакон мр Ивица Чаировић.