prokuplje predavanje01
У организацији Народне библиотеке „Раде Драинац“ и цркве „Свети Прокупије“ професор Српске Православне Богословије у Нишу др Ивица Живковић, одржао јепредавање на тему „Свети Прокопије заштитник и покровитељ Хришћанског брака и Породице“.

Током свог предавања др Ивица Живковић објаснио је повезаност Светог Прокопија са институцијом брака у православљу, затим направио разлику основа хришћанског и савременог брака и породице.

-Име Светог Прокопија помиње се у молитви приликом склапања брака, а круне које се носе на глави приликом вечања, су симбол страдања, баш као што су и страдале за христову веру 12 девојака, које је Прокопије подучавао у тамници, док су чекале смрт због изабраног пута Христовог – рекао је Живковић.

Он је још додао да је хришћански брак заједница љубави у Христу, заједница која подразумева жртвовање и разумевање и да се брачни другови труде да часно и богоугодно носе и негују брачни живот. Живковић је нагласио да та љубав чини темељ породице, и то узајамна љубав свих чланова породице.

- То је заједница жртвовања и разумевања, које подразумева борбу против искушења за очување чистоте брачне заједнице – објаснио је предавач и додао да под свветом тајном брака све што у браку има људску димензију добија светост.

Живковић је инсистирао на чињеници да се данас бракови најчешће разводе због неслагања карактере, а да се хришћански брак заснива божанском сагласију различитости.

- Бог је мушкарцу дао мужевности и снагу да на тај начин брине о својој породицеи, док је жена има жансвтвеност и моћ да брине о кући и потомству – објаснио је он.

На предавању је речено и да Хришћанска црква није још увек дала све одговоре, на тему брака и породице коју је пред њу поставило савремено доба и модерни услови живота, али једно је сигурно да хеишћанска љубав која у основи има пожртвовање, разумевање и божанско сагласије помоћиће свима да превазиђу искушења која нам нарушавају породичбе односе.

У присуству великог броја заинтересованих грађана предавање је одржано у Народној библиотеци „Раде Драинац“, у оквиру Свечаности поводом градске славе Свети Прокопије.

prokuplje predavanje02 prokuplje predavanje03