лескУ Лесковцу сутра почиње са радом прва Библијска школа, коју организују Библијско друштво Србије и Мисионарски центар „Свети Симеон Мироточиви“. Наставна средства за изучавање најпревођеније и најчитаније књиге на свету су обезбеђена, а предавања ће се одржавати сваког четвртка у конаку Саборне цркве од 17 сати и 30 минута. Школа траје четири године, каже управник јереј Мирослав Јовановић и додаје да ће по њеном завршетку сви полазници добити дипломе.
Часове ће, поред тројице свештеника лесковачке цркве, држати и еминентни стручњаци из ове области, а у плану је да се под покровитељством Епархије нишке у будућности отвори и црквена гимназија, истиче јереј Јовановић. Упис у школу, која је бесплатна, почиње сутра у 17 сати и 30 минута у црквеном конаку, а број полазника није ограничен.
Назив за хебрејску и хришћанску Библију, коју чине Стари и Нови завет изведен је из имена феничанског града Библос, познатог по производњи папируса. У средњем веку католичка Библија називана је само „ света књига“, док се код православаца учврстио назив „Свето писмо“. Идеја о хришћанској Библији као Новом завету проистекла је из ранохришћанских текстова и садржи 27 списа који се могу поделити у четири врсте религијских текстова, док Стари садржи 39 књига. Изборно Јеванђеље са грчког на црквенословенски превели су браћа Ћирило и Методије. На српски језик Стари завет 1865 превео је Ђура Даничић, а Нови Вук Караџић 1847-ме године, рекао је јереј Мирослав Јовановић и додао да је за духовни раст сваког човека потребно познавање Светог писма у којем је Бог дао више одговора, но што човек има питања. У школи Библије,поред њеног настанка изучаваће се хармонија и лепота стила и музике обучене у речи, која је била на почетку стварања света преноси Р. Лесковац.

https://novinardkocic.wordpress.com/2014/10/08