DSC 6294aaaaaa

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. АРСЕНИЈА нишка црквена певачка дружина "Бранко" гостовала је од 24. августа до 2. септембра 2018. године у Мексику. Хор је учествовао на "XIX Festival mundial de Coros Puebla", у организацији хора "Нормалиста" из Пуебле. Ово невскадишње гостовање и представљање пред публиком другога континента било је од великог изазова и значаја на само за инситуцију хора ,,Бранко,, већ и за све младе певаче за које ће ово учешће на светском фестивалу хорске музике у Пуеблу бити незаборавно и инспиративно.

У недељу, 26.8 2018, другог дана боравка хор "Бранко" је присуствовао на организованој миси у катедрали у Пуеблу. У поподневним часовима делегација хора, састављена од диригента госпође Саре Цинцаревић, чланова управе хора и певача, присуствовала је пријему код градоначелника Пуебле Луиса Сератора, заједно са делегацијама осталих хорова учесника фестивала. Хор и диригент госпођа Сара Цинцаревић добили су захвалнице за учешће на хорском фестивалу и уручили градоначелнику и организаторима фестивала официјалне поклоне из Србије. У поподневним часовима организовано је снимање тонског записаа свих хорова и уједно упознавање учесника фестивала којих је било око 300 из 8 земаља (УСА, Костарика, Аргентина, Уругвај, Мексико, Колумбија и Србија).

У понедељак 27.08.2018.г. у препуној катедрали др.Нина (Емануела Христа), у месту Тепеака , хор је приредио целовечерњи концерт. Топли пријем увеличао је градоначалник ове области који је и приредио вечеру љубави на својој приватној хацијенди.

Четвртог дана боравка 28.08.2018.г. организатор фестивала је је позвао хор ,,Бранко,, да у великој дворани универзитета у Тласкали приреди такође целовечерњи концерт. На програму су биле духовне композиције Ст.Ст. Мокрањца као и блог световник композиција наших и страних аутора. Овом концерту је присуствовало 800 студената Универзитета са професорима и управом.

Пети дан боравка остаће трајно запамћен као централни догађај на овом путовању. Мало и врло сиромашно село Акајете, предвођено својим образованим и способним свештеником, организовало је у цркви гостољубив пријем приликом дочека хориста из Србије. Малена деца, обучена у индијанске ношње из племена Маја , махала су српским заставицама приликом извођења хорских композицијама. Вечерњи топли пријем становника ове малене парохије ( око 1200) деце и парохијана гануло нас је дубоко. Њихов просвећени свештеник је уједно и њихов велики заштитиник од многих кланова и недаћа у селу.

У четвртак 30.08.2018.г. хор"Бранко" је учествовао у главном делу програма фестивала, заједно са хором "Man in Blaque" (САД), Концерт је одржан у Народном позоришту у Пуебли, најстаријем позоришту на америчком континенту из 1856.г Импресивно је било заједничко извођење композиције Тамо Далеко и изазвало је велики аплауз мексичке публике.
Последње и завршно вече фестивала обележио је гала концерт свих учесника фестивала. Преко 300 извођача, у сали Универзитета културног комплекса у Пуебли, извели су заједнички програм, сачињен од композиција из земаља учесника фестивала. Здружени хор учесника извео је композицију "Тамо далеко" у аранжману Андреја Цинцаревића, а под диригентском палицом диригента госпође Саре Цинцаревић.

За време свог боравка у Мексику, хор "Бранко" имао је прилику да обиђе пирамиде Теотикуану и Чолулу као и знаменитости Мексико Ситија и Пуебле.

У недељу, 2. 9. 2018. године, хор је својим појањем узео учешће на Св. Литургији у православном скиту Свете Тројице у Мексико Ситију. Архимандриту Нектарију, настојатељу скита, саслуживали су јеромонаси Арсеније и Серафим, сабрати скита Свете Тројице, протејереј-ставфофор , Бранислав Цинцаревић и јереј Стефан Цинцаревић из нишке епархије, јереј Предраг Тимотијевић из митрополије београдско-карловачке и јереј Василис Пацос из Грчке(Патра) .На овом сабрању били су присутни Амбасадори Србије, Грчке и Кипра у Мексико Ситију. После Св. Литургије, у просторијама руске заједнице, организован је пријем за све званице као и топли испраћај гостију на пут у отаџбину.

Слава Господу на великом дару да хор Бранко први пут наступи на јужно америчком континету у свом 130 годишњем трајању.

{oziogallery 1782}