123456Са благословом Епископа нишког г. Арсенија изашао је двоброј 16-17 пете серије (2-3 / 2020) часописа Глас Епархије нишке, гласила са најдужом традицијом излажења у Српској православној цркви

Нови број часописа Глас Епархије нишке излази из штампе уочи Петровдана 2020. године на двоструком броју страна, јер је објављивање другог овогодишњег броја по тромесечном редоследу излажења било одложено због ванредног стања у земљи. У новом двоброју задржан је исти распоред рубрика: Богословље, Духовне поуке, Црква и савремени свет, Хришћански живот, Из прошлости, Катихеза, Из света културе и службени део под називом Епархијски живот.

У првој од рубрика објављен је одломак из једне од беседа Светог Јована Златоустог „О статуама“, под редакцијским насловом Њему препустимо тренутак ослобађања, као и превод стихова Евагрија Понтског из списа Савети девственици. У наставку рубрике можемо читати превод текста о посту, чији је аутор схи-архимандрит Габриел Бунге, и део из трактата Митрополита Антонија Блума Почетак, а не крај, о молитвама за упокојене. Свештеник и професор Вацлав Јежек из Словачке потписник је чланка под насловом Емоције и њихова улога у богословљу. Следи пригодан васкршњи текст Александра Глишовића, професора богословије из Ниша, као и део васкршње беседе Митрополита нишког Калиника из 1855. године.

У рубрици Духовне поуке у овом броју објављен је део предавања недавно упокојеног протојереја ставрофора Милана Николића из Ниша, на тему Како да се боримо против искушења. Из књиге румунског светитеља нашег доба, Арсенија Боке, изабран је део под редакцијским насловом „Ја не волим Бога“.

Сведочанство савременог православног мисионара Клауса Кенета за овај број преноси професор богословије из Ниша, јереј Дејан Крстић. Митрополит месогејски Николај пише о младима – распетим између вере и знања, а нишки протојереј Зоран Филиповић о ауторитету цркве и ауторитету власти. Рубрика Црква и савремени текст наставља се тематским блоком посвећеним актуелној пандемији корона-вируса. Он почиње анализом болести у хришћанској перспективи, америчког презвитера Стенлија Харакаса. Након тога следи серија кратких осврта неколико православних архипастира, почев од Патријарха руског Кирила и Архиепископа Теодосија, викара Митрополита Кијевског, до Митрополита лимасолског Атанасија, чије обраћање носи наслов Чему нас учи пандемија?

Рубрика Хришћански живот доноси репортажу о личном доприносу г. Жељка Перовића у спашавању црквене грађе у Пироту, текст о добротворној делатности у Парохији бабушничкој и позив за помоћ акцији изградње нових кућа за вишечлане породице у Медвеђи. У овом броју објављена је беседа Епископа нишког г. Арсенија, изговорена на дан славе Града Ниша ‒ празник Светог цара Константина и царице Јелене, а затим извештај са овогодишње Видовданске академије у Нишу, укључујући и говор проф. др Ивана Николића, чији је наслов Умом и знањем се чува Косово. На средњим странама двоброја објављена је фоторепортажа са прославе празника Силаска Светога Духа на апостоле, који је храмовна слава Саборне цркве у Нишу.

Део часописа са темама из прошлости Епархије нишке почиње фотографијом једног архивског документа – синђелије Митропилита нишавског Нектарија из 1842. године. Јереј Милан Ристић из Витковца пише о Храму Светих архистратига на алексиначком гробљу, који је задужбина знаменитог проте Стевана Димитријевића. У овом броју објављујемо трећи наставак казивања о јеромонаху Ксенофонту Живковићу поводом стогодишњице његовог упокојења, које нам преноси Горан Ћирић. Протођакон Далибор Мидић потписник је текста о једном необичном споменику нишким богомољцима на старом градском гробљу. Сећања на професора Јордана П. Илића (1883‒1950) забележио је Миљан Коцановић.

Низ текстова из области катихезе отвара разговор са вероучитељицом Биљаном Стаменковић из Ниша, чији наслов гласи Положај вероучитеља сада је много бољи. Иза њега стоји редакцијски текст о црквеном животу деце и омладине деведесетих у Нишу, из угла пастирског доприноса протојереја ставрофора Ненада Микића. Следи исечак из једне од студија о верској настави, које је писао Ивица Живковић. У овом двоброју објављујемо део научног рада проф. др Димитра Илиева из Софије, о општеобразовним принципима Светог Василија Великог. За рубрику Из света културе, живописац Стефан Пешић из Прокупља пише о схимнику као идеалу човека и уметника.

Службени део листа почиње приказима нових издања: годишњака Црквене студије, превода житија јуродивих у издању Манастира Суково и текста који протојереј ставрофор др Милош Весин пише о исповедној књизи Ненада Гиздавића из Прокупља. У блоку под називом Вечан спомен објављени су некролози недавно упокојенима: протојереју ставрофору Милану Николићу, Милану Мандићу и др Миодрагу Лазићу. У наставку су пренете васкршње поруке Епископа нишког и старешина нишких храмова, емитоване на таласима Радија Глас Епархије нишке у време забране кретања због пандемије корона-вируса у Нишу. Најважнији догађаји у протеклом периоду обележени су вестима Из летописа Епархије нишке, иза којих су пописана служења Епископа нишког у периоду од 28. јануара до 28. јуна 2020. године. На самом крају часописа објављена је беседа Епископа нишког г. Арсенија о празнику Вазнесења Христовог у Медвеђи, дану храмовне славе.

И овај двоброј часописа припремио је уређивачки одбор у коме седе   Ивица Живковић (уредник), протојереј Дејан Јовановић, јеромонах Нектарије Ђурић и протођакон Далибор Мидић и Лазар Павловић. На компјутерском дизајну часописа труди се ђакон Милорад Милосављевић, а лектуру потписује Милена Мишић Филиповић.